Напишете дума/думи за търсене

Шест синдрома, кръстени на литературни герои

Любимите ни литературни герои не са толкова перфектни, колкото изглеждат. Всички знаем, че изкуството имитира живота. Тези персонажи са отражение на всички нас с всичките ни недостатъци и несъвършенства. Благодарение на изследванията и проучванията, сега може да "диагностицираме" тези синдроми.

През миналия век разпознаването на психичните заболявания се е увеличило значително. Това, което преди беше просто характерна черта или ексцентричност на характера, сега има правилно име. Това са някои от синдромите с имена на добре познати герои като Шерлок Холмс или Холдън Колфийлд.

Синдром на Дориан Грейc
Главният герой в „Портретът на Дориан Грей“ от Оскар Уайлд страда от състояние, което превръща перфекционизма му в мания. Това състояние се нарича дисморфофобия. Този синдром е придружен от нереално възприемане на тялото. Индивид със синдром на Дориан Грей вярва, че неговите дефекти са много забележими за другите хора.

Освен това е склонен да изпитва трудности при осъзнаването на факта, че ще остарее. Това му причинява стрес и отричане. Хората, които страдат от това състояние, обикновено мразят външния си вид и злоупотребяват с пластичната хирургия.

Синдром на Спящата красавица
Синдромът на Клайн-Левин, известен също като синдром на Спящата красавица. Това е рядко състояние и обикновено продължава за кратки периоди от време. Основният симптом е хиперсомния (сън за поне 18 часа наведнъж), въпреки че има и някои други поведенчески симптоми.

Синдром на Алиса в страната на чудесата
Дисметропсията обикновено засяга деца и има тенденция да изчезва по време на юношеството. Луис Карол, авторът на „Приключенията на Алиса в страната на чудесата”, е страдал от това състояние. Хората с дисметропсия имат променено възприятие за размера и разстоянието на обектите. Те виждат нещата по-малки, отколкото са и по-далеч. Обикновено това не е единственият симптом, тъй като хората със синдрома на Алиса в страната на чудесата може също да имат епилепсия или шизофрения.


Компулсивно натрупване (Малката русалка)

Това състояние не се появява в оригиналната история. Във версията на Дисни обаче Ариел е вещоманка. Тя е склонна да трупа или купува много неща. Въпреки че този синдром е свързан със синдрома на Диоген, те не представляват едно и също нещо. Това е обсесивно-компулсивно разстройство, което изкривява представата на индивида за това колко неща притежава.

Синдром на Аспергер (Шерлок Холмс)
Един от най-известните литературни герои на всички времена - Шерлок Холмс, страда от тежък синдром на Аспергер. Той се проявява в определено чувство за знание. Пациентът овладява само онази информация, която е полезна за неговата професия. Нещо повече, той често е обсебен от тази информация. За човек с Аспергер е трудно да запази информация, която не засяга ежедневието му (като например коя година е или дали Земята се върти около Слънцето), но той може да бъде обсебен от отпечатък на крак или пръсти в продължение на дни.

Боваризъм (Мадам Бовари)
Подобно на едноименната героиня на Гюстав Флобер, хората с боваризъм са хронично недоволни от живота си. Те са склонни да бъдат разочаровани от преживявания, които не се развиват според плана им. Техните очаквания обикновено са нереалистични или дори невъзможни, което прави по-малко вероятно те да бъдат изпълнени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X