Напишете дума/думи за търсене

Синдром на Дориан Грей - защо все повече хора страдат от него?

„Възрастта отпечатва повече бръчки в ума, отколкото върху лицето.“
Мишел дьо Монтен

Синдромът на Дориан Грей се състои от съпротива срещу стареенето и изключителен страх, че тялото ще се деформира с годините.

Името на синдрома идва от известния роман „Портретът на Дориан Грей“ от Оскар Уайлд. Писателят разказва историята на човек, който копнее за вечна младост. В крайна сметка Дориан урежда неговия портрет да преминава през процеса на стареене вместо него.

Суетата и външният вид са непропорционално важни в нашия свят днес. Синдромът на Дориан Грей възниква като проява на това колко сме обсебени от външния си вид. В днешно време това се превърна в такъв проблем, че вече граничи с патология.

Синдромът на Дориан Грей е описан за първи път през 2000 г. от терапевта Буркхард Бросиг, който е съавтор на статия със същото име. В нея той съобщава, че колко много хора идват в офиса му почти в паника от остаряването.

Най-тревожният аспект на хората със синдрома на Дориан Грей е, че понякога те правят опасни неща, за да забавят процеса на стареене. Може да се подложат на много пластични операции и да използват прекалено много ботокс. Тези процедури могат да бъдат рискови, особено ако не се извършват правилно.

Жертвите на синдрома на Дориан Грей не са просто обсебени от това да изглеждат млади, но също така забавят емоционалния си растеж. Те искат да продължат да гледат на живота като 18-годишни и да се държат като тийнейджъри.

Характеристики на синдрома на Дориан Грей
Това са основните поведенчески модели, които някой с този синдром изпитва:
• Страх от деформация: техническото име за това е дисморфофобия.
• Абсолютен отказ от приемане на процеса на физическо и емоционално съзряване.
• Злоупотреба с процедури за промяна на тялото.
• Тревожни разстройства.
• Разстройства на личността.
• Саморазрушително поведение.

Този тип хора почти винаги живеят на ръба между фантазията и разочарованието. Те фантазират, че ново лечение или процедура ще им върне младостта. Когато разберат, че все още няма извор на младост, те се разочароват. Те обаче вярват, че това е провал на науката и хирургията, а не на собственото им възприятие.


Кратък анализ на синдрома на Дориан Грей
Това, което обикновено се крие под синдрома на Дориан Грей, е човек, който е ужасен. Най-големият му страх е да не бъде отхвърлен, защото не отговаря на стандартите за красота на неговия свят. Той смята, че да имаш добро тяло, означава да имаш добър живот. За съжаление, е прав до известна степен. Много компании наистина имат повърхностни причини да наемат или повишават служители, базирайки се на външен вид и имидж.

Средата на човека е такава, каквато е, но всеки сам решава как да реагира. Някои няма да позволят на околната среда да ги обективизира. Други обаче, като индивидите със синдрома на Дориан Грей, пасивно се поддават на натиска. Правят това, защото имат нарцистичен вакуум вътре в себе си. Те не се ценят достатъчно и вместо това дават твърде много власт на социалните норми.

Зад всичко това стои и отхвърляне на себе си. Човек с този синдром не може да се приеме такъв, какъвто е. Той не признава силата, която има над себе си. Не може да види автономността, която има всяко човешко същество, и така става безпомощен. Ще го видите да защитава средата, в която вирее, докато отрича себе си.

Той се самоутвърждава, като се принуждава да бъде това, което другите искат да бъде. Точно по този начин безпокойството се превръща в негов постоянен спътник и нещата ескалират до такава степен, че вероятно ще има нужда от терапия, за да се върне към предишните си устои.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X