Напишете дума/думи за търсене

Тайните оръжия на доброто първо впечатление

Има два елемента, които според различни изследвания са ключови за създаването на добро впечатление и надхвърлят физическата привлекателност. Те имат отношение към емоционалната връзка.
Каква е тайната да направите общата универсална идея за добро първо впечатление?

Отнема средно между девет секунди и две минути, за да добиете представа (правилно или погрешно) за отсрещния. В това време вие решавате дали лицето пред вас ви харесва и дали може да му се вярва.

Както казва Оскар Уайлд: „Никога няма да получите втори шанс да направите първо впечатление”.

Мозъкът има много малко време да прецени дали човекът, когото току-що сте срещнали, е надежден или не.
Поради тази причина ви е трудно да бъдете обективни по този въпрос.
Освен това постоянно правите оценки, за да коригирате поведението си спрямо различните стимули, които срещате по пътя си.

Науката твърди, че първите впечатления са мощни и действат като първоначален филтър за това, което може да се случи по-късно. Знаейки за какви елементи, жестове, нагласи или нюанси трябва да се погрижите, за да създадете положителен ефект, ви дава голямо предимство.

„Понякога срещаме хора, дори съвършено непознати, които започват да ни интересуват от пръв поглед, някак изведнъж, преди да бъде изречена една дума”.
-Фьодор Достоевски-

Макар първите впечатления да се влияят от множество фактори, сред тях са социално познание и несъзнателни нагласи, привлекателните хора винаги имат предимство. Тъй като привличат повече индивиди, това поражда по-голяма увереност до степен да потвърди класическото когнитивно пристрастие, че „красивото трябва да е добро“.
Вие съдите другите и те ви съдят. Непрекъснато оценявате хората около вас, оставяйки се да бъдете увлечени от любопитна кръстоска между обективност и субективност.

Широко отворени и ентусиазирани очи: погледът, който предава енергия
Това проучване е извършено от екипа на Университета на Сейнт Андрюс (Шотландия), Института Каролинска (Швеция) и Университета в Стокхолм (Швеция). Учените посочиха факта, че има изражения на лицето, които могат да се окажат мощни за подобряване на първите впечатления.
Първият е отварянето на клепачите. Широко отворените очи пленяват и означават поредица от субективна информация за другите.

Мозъкът ви е свикнал да прави бързи заключения от малки подробности. Поради тази причина широко отвореният и буден поглед ви кара да мислите, че човекът пред вас е интелигентен, динамичен, позитивен и някой, на когото може да се доверите. От друга страна, някой уморен или тъжен индивид с толкова широко отворени очи, има тенденция да изглежда по-тъп.

Истина е, че зрителният контакт е ключов за достигане до другия човек. Ако направите това с широк, отворен и заинтересован поглед, ще улесните емоционален отпечатък, който е трудно да се забрави.

Фина усмивка
Усмихвайте се, но не прекалено много. Ако предозирате или преувеличите с хилежа, това ще прати сигнал за фалшивост или нервност. Това е ключът. Всъщност усмивката винаги прави добро впечатление. Тази мимика е най-ефективната форма на социално лепило.

Винаги помнете, че механиката на първото впечатление надхвърля поздрава или ръкостискането. Както стана ясно, имате между девет секунди и две минути, за да завладеете някого. Затова не се колебайте да използвате открит поглед и искрена усмивка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X