Напишете дума/думи за търсене

Синдром на Сусак - предполагаемата болест на Гоя, която развива гения му

Франсиско Хосе де Гоя и Лусиентес е на 46 години, когато животът му се променя напълно, тъй като може да е бил засегнат от синдрома на Сусак. Главата му изведнъж се изпълнила с шум, объркване и увереност, че губи ума си. Едно от последствията била глухотата. Днес серия от изследвания потвърждават, че произходът на това състояние не е сифилис.

Съвпадение или нещастие, преживяното от Гоя прави място за един от неговите най-представителни и продуктивни живописни периоди: „Черните картини”.

Творбите му престават да бъдат релаксиращи, детайлни и светещи. Той прекрачва прага към една по-песимистична и интроспективна вселена след болестта си, която се смесва с историческия период, в който той живее.

Гоя трябвало да напусне Real Academia de Bellas Artes в Сан Фернандо заради неспособността си да чува. Това напускане довежда до произведения, в което реалността става деформирана, тъмна и дори гротескна. Неговото въображение и майсторство нямат граници. Според настоящите експерти заболяването няма нищо общо с венерическите инфекции, вдишването на химически продукти, използвани за създаването на картините му, или тромбозата, от която страда.

Настоящата хипотеза е, че Франсиско е имал синдром на Сусак - автоимунно заболяване, което съответства на сложната симптоматика, изпитвана от този известен испанец.

„Фантазията, изоставена от разума, създава невъзможни чудовища; обединена с него, тя е майката на изкуствата и произходът на чудесата.”
-Франсиско де Гоя-


През 1819 г. Гоя се оттегля в селска къща, известна като Quinta del Sordo (Къщата на глухия . Там той започва поредица от стенописи, които сега са известни като Черни картини. Той вече е загубил слуха си и има известни проблеми със зрението, световъртеж и изразени промени в настроението.

Допреди няколко години експертите смятаха, че излагането му на олово може да е причина за неговото разболяване. Тази хипотеза се подкрепя от факта, че бялата боя, която използва в картините си, съдържа голямо количество от този компонент. Честото вдишване на олово нерядко води до симптомите, от които страда Гоя. Едно интересно проучване от 2017 г. обаче разкри нова информация.

Д-р Рона Херцано от Университета на Мериленд в Балтимор провежда изследване, в което посочва, че Франсиско де Гоя е имал синдром на Сусак. Тази болест обяснява защо изкуството му става по-мрачно и гротескно.

Какво представлява синдромът на Сусак?
Това е рядко заболяване, което произхожда от централната нервна система. То е имунно разстройство с видима клинична триада:

1. Енцефалопатия.
2. Зрителни проблеми.
3. Проблеми със слуха.

Неговият произход е съдов проблем - микроинсулти в няколко артерии на мозъка, ретината и вътрешното ухо. Средно обикновено започва с повтарящи се мигрени, докато пациентът изпадне в кома. Освен това обикновено има странични ефекти, след като се събуди от кома, като зрително увреждане, глухота, халюцинации, поведенчески промени, загуба на памет и др.

Важно е да се отбележи, че синдромът на Сусак може да се лекува с кортикостероиди.

Болестта може да е засилила таланта на Гоя
Всяка година се провежда медицинско събитие, известно като Историческа клинико-патологична конференция. Целта е да се предизвика учен да диагностицира заболяванията на известен исторически пациент. Сред тях са Чарлз Дарвин и Гоя.

Д-р Херцано дава доказателства за възможното автоимунно заболяване на художника, което би обяснило неговата глухота, промените в характера му, халюцинациите и художествения стил, оформили неговите Черни картини.

Наличието на заболяване изглежда е причината за уникалния стил, който определя някои художници.
Пример за това са Винсент Ван Гог и неговото биполярно разстройство и Едвард Мунк и Емили Дикинсън със съответните им депресии. Синдромът на Сусак обаче не е изключителната причина Гоя да се унесе в мрачен стил. Това е комбинация от фактори. Така е и епохата, в която живее.

Испанската война, където екзекуциите и изтезанията били обичайни, където алчността и празнотата били нещо съвсем нормално, били напълно в унисон с мрака, който обитава Гоя поради глухотата си. Тази промяна в неговия стил е авангардна и несъзнателно поставя основите на съвременната живопис. Днес болестта му може лесно да се лекува без проблеми. Но може би светът нямаше да има тези шедьоври, ако Гоя не беше глух.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X