Напишете дума/думи за търсене

Синдромът на Рамзи Хънт, от който страда Джъстин Бийбър

Джъстин Бийбър наскоро обяви в социалните си мрежи, че страда от странна периферна лицева парализа, която е диагностицирана като синдром на Рамзи Хънт. Тази патология принуди младия певец да спре предстоящите си концерти.

Това заболяване се причинява от същия вирус, който е виновен за варицела и херпес зостер. Той е в състояние да промени качеството на живот на хората.

Как човек получава синдром на Рамзи Хънт?
Това всъщност е реактивиране на вируса на варицела-зостер, който е настанен в черепния нерв.

Естествената история на това заболяване е, че пациентът е изложен на вируса, обикновено в детството, и може или не може да има типичната варицела. Вирусният агент не се елиминира от тялото и се настанява в някои неврони, за да остане в латентно състояние.

С течение на годините е възможно вирусът да се активира отново. Човекът обаче може и да остарее, без да му се случи това.
Вирусът на варицела-зостер може да се активира отново под формата на херпес зостер, който е по-често срещан от синдрома на Рамзи Хънт. Това се случва, когато настаняването на вирусния агент е в междуребрения нерв. Когато се активира отново в този режим, той причинява добре познатия херпес зостер. По гръдния кош се появяват везикули и мехури, с усещане за пареща болка и висока чувствителност на кожата в областта.

При синдрома на Рамзи Хънт настаняването на вируса е в нерв на лицето или черепа. Следователно, симптомите са различни от тези на херпес зостер.


Защо вирусът се активира отново?
Вирусът не се активира отново при всички, които са преболедували варицела като деца.

Случаят със синдрома на Рамзи Хънт на Джъстин Бийбър е рядък поради възрастта му. Доколкото е известно от научни изследвания, възрастта над 60 години е рисков фактор за повторно активиране и е по-рядко срещана при младите хора. В момента певецът е на 28 години.

Може да предположим, че реактивирането на вируса на варицела-зостер се дължи на спад в защитните сили. Имунната система е отслабена по някаква причина и вирусният агент се възползва от възможността да се прояви и да се репликира в нерва, където е бил настанен.

Имунната система може да бъде компрометирана по различни причини:

• Тежко основно заболяване, което принуждава тялото да насочва ресурси там.
• Консумацията на лекарства, които засягат белите кръвни клетки и производството на имуноглобулин, като кортикостероиди.
• Състояния на стрес, болка или нервност, които повишават секрецията на кортизол и по този начин инхибират обичайното действие на белите кръвни клетки.

Какви са симптомите на заболяването?
Повечето пациенти със синдром на Рамзи Хънт имат везикули и мехури по лицето, близо до ушите и очите. Някои хора развиват периферна лицева парализа, като трудно мобилизират едната страна на лицето.

Синдромът на Рамзи Хънт при Джъстин Бийбър не се е проявил под формата на мехури, но от видеото, което той публикува в Instagram, е видно, че има периферна лицева парализа от дясната страна. Това му пречи да мобилизира нормално клепача и да използва жестове, както би го правил човек без въпросната патология.

Други симптоми, които могат да се появят:
• Болка в лицето.
• Тинитус: звук с неизвестен произход, който се възприема само от пациента
• Хиперакузия: моментна загуба на слуха.
• Промяна на усещането за вкус.
• Световъртеж.

Периферните лицеви парализаи засягат мигането и жестикулацията на устните на едната половина на лицето.

Може ли да се лекува синдромът на Рамзи Хънт?
Изследванията разкриват, че лечението му е възможно, но не и излекуването му. Това означава, че няма лек, който да елиминира напълно вируса от тялото.
Изчислено е, че средното време е 3-4 седмици до ремисия. Има обаче случаи, които продължават месеци, докато се постигне пълно възстановяване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X