Напишете дума/думи за търсене

Синдром на фантомните вибрации, или как технологията нахлу в човешката психика

Технологичните устройства вече не са просто външни обекти, до които имаме достъп, когато имаме нужда от тях. Малко по малко те станаха почти част от телата ни.

Синдромът на фантомни вибрации е усещането, че нашият мобилен телефон вибрира, когато не е така. Това може да се случи по всяко време и изглежда напълно реално. За индивид със синдром на фантомни вибрации изглежда невъзможно вибрацията да е само тактилна халюцинация.
Експертите смятат, че до 80% от населението на света, което ползва телефони, е имало синдром на фантомни вибрации.

Причини
Когато възприемат стимул, сетивата изпращат съответните сигнали и мозъкът реагира. Ако чуете звънеца на вратата, след няколко секунди мозъкът декодира сигнала и разбира, че някой е пред прага ви. Това е класически случай на стимул-реакция.
И така, защо се случва синдромът на фантомни вибрации? Защо мозъкът възприема и реагира на несъществуващ стимул? Явно той нещо, който желаете - обаждане или някакъв вид комуникация. Понякога го искате толкова силно, че сетивата ви се задължават да го произвеждат изкуствено.

Има част от вас, на която няма да й се ще да пропусне обаждане, което очаквате. Има и хора, които са просто „хиперсвързани“ и на практика живеят в мобилните си телефони. Синдромът на фантомните вибрации в този случай съответства на постоянно състояние на очакване, което идва от желанието да "останете свързани".
Повечето хора изпитват тази фантомна вибрация само в определени моменти от живота си. Това може да се случи в техните най-емоционално уязвими моменти. Това може да се случи и когато са особено стресирани или имат някакъв вид потиснато безпокойство.
Проблеми, свързани с този синдром
Изследователи от университета в Мичиган вярват, че този синдром може да не е толкова безобиден, колкото изглежда. Те направиха експеримент с 400 доброволци. Целта на изследването било да се установи, че има връзка между синдрома на фантомни вибрации и тревожността на привързаността.

Резултатите от експеримента потвърдиха подозренията им. Те доказаха, че хората с този вид тревожност са по-склонни да изпитат синдром на фантомни вибрации. Тревожността на привързаност се характеризира с постоянна нужда от валидация, получена от другите.

Проучване на Dow International Medical College установи друга интересна връзка. Учените стигнаха до заключението, че хората, които се борят с безсъние, са по-склонни да изпитват вибрационни халюцинации. Общият фактор тук е тревожността.


Кога трябва да се притеснявате?
Най-общо казано, синдромът на фантомните вибрации не е особено тревожен. Обикновено това е просто знак за нарастваща зависимост от технологиите. При определени обстоятелства, когато психологическите защити са ниски, тези видове фалшиви възприятия са склонни да се появяват.

Някои професии се поддават повече на този синдром. Здравните специалисти, хората с високорискови заетости и индивидите с голяма отговорност по време на работа усещат по-често фантомни вибрации. В тези случаи психолозите го смятат за адаптивно поведение. Тези личности трябва да бъдат постоянно нащрек, за да вършат добре задълженията си. Ето защо не е изненадващо, че имат този тип халюцинации.

Изследователите също така откриха, че повечето хора не обръщат много внимание на тези усещания. Те смятат, че това е незначителна грешка.

Кога тогава трябва да се тревожите за синдрома на фантомни вибрации? Проблем е само ако изпитвате често безпокойство. Вие също трябва да се притеснявате, ако тези „фалшиви аларми“ предизвикват разочарование или гняв.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X