Напишете дума/думи за търсене

Синдром на Прокруст, или защо мразим хора, които изпъкват

Гледането и имитирането на това, което другите около вас правят, може да бъде тласък към самоусъвършенстване и мотивация. Но когато то стане причина за постоянни сравнения, тогава се превръща в мъчение, известно като синдром на Прокруст.

Това явление заимства името си от гръцка история. Прокруст бил ханджия, който приемал пътници в къщата си и отрязвал горните или долните им крайници, ако стърчат от леглото. Това вече ни дава представа какво е ядрото на този синоним – неудобството от това, което се откроява, което привлича вниманието.
Този синдром може да има множество причини. Например по време на вашето възпитание, ако сте били лишени от обич и близост, докато вашият брат или сестра са били главният герой на сцената.

Характеристики на човек със синдром на Прокруст
Разбира се, всички хора могат да изпитват завист или ревност към другите в даден момент от живота. Това, което характеризира синдрома на Прокруст е, че е генерализирана ситуация, която се появява постоянно и дори по отношение на множество хора.
Някои от характеристиките, които може да идентифицираме за този синдром, са следните:

• Те са склонни да бъдат скептични, отсъждайки с лесно „не“. Колега може да е представил страхотно решение за справяне с проблем, но хората, страдащи от този синдром, отговарят, че идеята не изглежда подходяща или че не е нова. С други думи, използват всякакви извинения, за да го дискредитират.
• Много пъти те предизвикват конфликти или малтретират. Те обикновено не общуват качествено и имат лоши маниери. Те бойкотират инициативите на другите.
• Имат ниска толерантност към разочарование. Не толерират факта, че другите са прави или имат по-добри идеи.
• Способни са да вървят срещу това, което мислят, само за да противоречат на човека, който виждат като заплаха.
• Трудно приемат чуждото мнение. Затова им е много трудно да работят в група.
• Те са много негъвкави хора, с трудности да се адаптират към промяната и които изразяват себе си и живеят според собствените си абсолютни истини.


Причини и последствия
Една от първите причини, че друг човек ни превъзхожда, е свързана с ниското самочувствие. Поради това се чувстваме застрашени.

Несигурността ни преследва и се страхуваме да останем в сянката на някой друг. Това се разпростира върху работата, взаимоотношенията и семейството.

Синдромът на Прокруст пречи на междуличностните отношения. Не може да се свържем автентично с другите. Избягваме да споделяме какво ни се случва и установяваме дистанция.

Това включва и огромен разход на енергия. Постоянно сме нащрек. Разбира се, психическото ни здраве е засегнато, тъй като сме изпълнени с горчивина, гняв и песимизъм.

В работната среда синдромът на Прокруст е много вреден. Особено ако човекът заема ръководни позиции. Предизвиква голяма демотивация у служителите.

Как да се справите със синдрома на Прокруст?
• Не приемайте лично казаното от другия. Вярването, че всичко е насочено срещу вас, е пристрастие.
• Установете споразумения. Например, ако в работна среда има двама души, които са участвали в изработването на даден проект, в момента на представянето му е възможно презентацията да бъде разделена на равни части. По този начин се избягват онези ситуации, които отприщват усещането, че някой иска да ви засенчи.
• Идентифицирайте силните си страни и се научете да разчитате на другите, за да подобрите слабостите си. Важно е да се признае, че всички хора имат какво да допринесат в работата, в екипа или в отношенията. Следователно, трябва да проучите какво може да предложите в областите, в които участвате. В същото време може да се отворите към другите, за да научите какво правят в ситуации, които са трудни за тях.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X