Напишете дума/думи за търсене

Психастения - умора на душата или ирационално страдание

Психастенията се състои от постоянно безпокойство, мъка и обсебване без форма или причина, което води до състояния на абсолютно изтощение.

Психиатърът Пиер Жане е този, който въвежда това измерение в началото на 20 век. Психастенията е един от най-старите термини в света на психологията. За първи път възниква през 1903 г., за да дефинира страданието на човешката душа и болката на онези, които се чувстват изгубени и не вярват на себе си. Тази екзистенциална мъка довежда индивида до безконечно безпокойство, обсесивно мислене, фобии и състояние на постоянна и почти винаги ирационална тревожност.
Днес това понятие вече не се разбира по същия начин. Сега се възприема като личностна черта.

Може да определим психиастичния индивид като човек, който не може да изключи шума в ума си, тревогата, която разяжда духа му, и проблемите, които не знае как да реши. Това непрекъснато преживяване го подлага на силно изтощение и дълбока беззащитност. Освен това той изпитва голяма липса на контрол върху това, което се случва около него.

Фигури като Карл Юнг и Карл Ясперс се интересуват от тази личностна черта. В момента психастенията е свързана с обсесивно-компулсивно разстройство.

Това е характеристика, която се изразява с постоянни съмнения, завладяващи страхове и особено физическо състояние, характеризиращо се със силно изтощение.

Психастенията е била вид невроза.
Пиер Жане разделя неврозите на два вида: истерични и психастенични. Първите основно определят емоционалните смущения, придружени от гърчове или парализа. Вторите са по-сложни.

Хора, страдащи от тях, показват проблеми, когато става въпрос за приемане на реалността и промените в живота. Те изпадат в ступор пред лицето на жизненоважно страдание и не могат да продължат напред. Те са хванати в капана на отричане, мания и отчаяние, тъй като отказват да приемат това, което ги заобикаля.


Характеристики на психастения

• Хората са тревожни. Те също така размишляват и имат натрапчиви мисли.
• Усещат липса на контрол.
• Уплашени са, несигурни и притеснени.
• Изпитват негативни мисли и изразена безнадеждност.
• Трудно вземат решения.
• Техните страхове и фобии са ирационални.
• Те трудно контролират емоциите си.
• Имат склонност към самокритика.
• Когато се изправят пред света, те се чувстват странно. Не го разбират и не се чувстват част от него. Това ги води до интелектуална и социална инхибиция.
• Те не могат да приемат промяната и са психически негъвкави.
• Усещат, че всичко е усилие. Това означава, че са склонни да се въртят в кръг, което ги потапя в състояния на силно физическо изтощение.
• Страдат от безсъние.
• Изпитват нервни тикове и психосоматични заболявания.

Умора на душата
В началото на 20-ти век психастенията се нарича умора на душата. Въпреки поетичното описание, в действителност страдащият от това състояние се оказва в капан в екзистенциален ъгъл. Той просто не знае къде да се дене. От този момент светът му изглежда странен и лишен от смисъл. Той се оттегля в собствената си вътрешност, изплъзвайки се от всички и всичко.

Ако бяга, засилва страха си. Тогава несигурността, ирационалното мислене, манията и дори паниката се връщат обратно. Този страх без конкретен произход често произтича от неговото жизнено объркване, че не може да намери своето място в света. Душата му не намира за какво да се вкопчи. В средата на този цикъл на самота и страх се появява крайно изтощение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X