Напишете дума/думи за търсене

Хипомания - симптоми и нейната връзка с биполярното разстройство

Еуфория, хиперактивност, безгранична енергия, неспособност да заспиш или да си починеш, защото умът ти препуска, хиперемпатия, твърде много говорене...

Хипоманията е важна характеристика на много специфичен тип биполярно разстройство. Невинаги е лесно да се диагностицира, тъй като хората с това състояние често са напълно функционални.
Понякога минават десетилетия, преди пациентите да получат правилна диагноза, за да могат да поставят име на това нещо, което толкова дълго ги кара да се чувстват различни.

Световете на хората с хипомания се движат с много по-бързо темпо. Едва имат време или място за физическа и психическа почивка. Емоциите са интензивни, объркани и често обезпокоителни.
Човек с хипомания никога не почива. Винаги има какво да прави и за какво да мисли. Вътрешният му свят се движи с хиперскорост и емоциите му се люшкат диво между абсолютна еуфория и раздразнителност.

За щастие, днес здравните специалисти са много по-добри в разпознаването и диагностицирането на хипоманията като част от биполярно разстройство тип II. Ако обаче не е правилно идентифицирана или ако е объркана с хиперактивност или депресия, последствията могат да бъдат сериозни.

Какво е хипомания и какви са нейните симптоми?
Всеки изпитва промени в настроението. Един ден се чувствате енергични и позитивни, а на следващия вашият свят е мрачен и безнадежден. Тогава как може да различите кое е нормалното от това, което изисква специално лечение?

Разликата се крие във въздействието на емоционалното ви състояние и поведението ви върху живота. Усложнява се, защото често „нормализираме“ ситуации и поведения, които всъщност са патологични. Хората са склонни да свързват определено поведение с различни типове личност и вярват, че ако някой действа по определен начин, това се дължи на неговия характер.

Тази динамика е често срещана при хора с хипомания.

Да приемем, че вашият брат, най-добър приятел или партньор никога не си почива от работа или върши нещо през нощта, вместо да спи. Лесно е да си кажете „Винаги е бил хиперактивен“ и да подминете това му състояние. Това, което всъщност сочи това поведение, може да бъде психологическо разстройство.

Хипоманията е състояние, характеризиращо се с излишно и енергично настроение, интензивни емоции, екстровертност и креативност. Често срещана е и хиперемпатията - способността да се свързвате с емоциите на другите и да ги приемате като свои.

Нещо, за което може би се чудите, е представката „хипо“. Тя е сложена там, за да разграничи това състояние от класическата мания.
В тези случаи хипоманиалното поведение е по-малко екстремно, отколкото на някого, който има маниакален епизод. С други думи, хипоманията не води до психотични прекъсвания и поведението на индивида има тенденция да бъде функционално.

По същия начин е важно да се подчертае фактът, че хипоманията има тенденция да бъде характерна фаза на биполярно разстройство тип II.

Симптоми на хипомания
Както стана ясно, хората с хипомания често са напълно функционални. Това означава, че мъжете и жените хипомании не могат да се справят понякога достатъчно добре в службата си, но често са много креативни и работят повече от другите.

Ето някои от симптомите:
• Състояния на лека еуфория
• Вербална диария. Хората с хипомания са склонни да говорят твърде много и да прескачат бързо от една идея към друга
• Засилена креативност
• Състезателни мисли
• Импулсивност
• Високо самочувствие
• Малко сън
Дейност, насочена към постигане на цели и постигане на социален успех (да имат повече приятели, половинки, сексуални партньори, успех в офиса и т.н.)
• Проблеми с вниманието

Значението на правилната диагноза
Макар че хипоманията е фаза от биполярно разстройство тип II, не е лесно да се диагностицира. Когато човек с хипомания търси помощ, това обикновено не се дължи на неговата хиперактивност или еуфория. По-често той решава да потърси помощ, когато изпадне в депресия.
Следователно пациентите с хипомания често получават лечение, което се фокусира само върху депресията. Поради това експертите препоръчват на специалистите по психично здраве да следят за възможни признаци на хипомания при всеки, който дойде при тях с депресия.

Проучвания като това, проведено в психиатричното отделение в болница Пуерта де Хиеро в Мадрид, препоръчват използването на подходящи инструменти за улесняване на ранното откриване на хипомания.

В DSM-5 (наръчник за Диагностика и статистика на менталните заболявания ) са вписани следните диагностични критерии:

• Повишено настроение със значително увеличение на енергията, поддържано в продължение на поне четири дни

• Наличието на три или повече от следните симптоми с продължителност за значителен период от време:
o Високо самочувствие
o Намалена нужда от сън (чувство на отмора само след няколко часа сън)
o Вербална диария
o Състезателни мисли
o Проблеми с вниманието
o Фокусирано и почти натрапчиво поведение към определени цели
o Безотговорно поведение

За да се класифицират симптомите като хипомания, те не трябва да са резултат от приема на определени вещества или фармацевтични продукти.

Лечение
Хипоманията сама по себе си не е разстройство, а проява на биполярно разстройство тип II. Интересно е да се отбележи, че това е едно от психиатричните състояния, което разполага с най-много ресурси за лечение.

Някои лекарства с рецепта лекуват хипомания, както и придружаващата я депресия с много добри резултати. Психотерапията е важна и за развиване на нови способности, учене за управление на емоции и мисли и подобряване на взаимоотношенията.
Най-важното във всички случаи е да се постави правилна диагноза.

Признаци на биполярно разстройство, които често игнорираме

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X