Напишете дума/думи за търсене

10 неща, свързани със здравето, които правим погрешно

Наведете главата си назад, ако носът ви кърви, изсмучете отровата от змия, мийте зъбите веднага след хранене... Има неща, които никога не поставяме под въпрос, защото ни е казано да ги правим през целия ни живот. Но се оказва, че някои от тези препоръки са нищо повече от бабини деветини.
Кои са най-вредните неща, свързани със здравето, които правим неправилно през цялото време?

1. Не духайте топлата храна на детето
Защо е вредно: Докато духате върху храната на детето, за да изстине по-бързо, се предават бактерии, които може да доведат до кариеси, дори ако детето все още няма зъби, защото те са най-уязвими, когато тепърва започват да се развиват.
Какво трябва да направите вместо това: Не споделяйте храна, напитки или прибори с детето си и не духайте върху храната му. По-добре изчакайте манджичката да изстине.

2. Не навеждайте главата си назад, когато ви кърви носът
Защо е вредно: Като навеждате главата назад, може да се задавите от кръв, тъй като тя се спуска към задната част на гърлото.
Какво да направите вместо това: Стиснете носа си с пръсти под ноздрите. Седнете и дръжте главата си изправена, а брадичката успоредна на пода.

3. Не вдигайте човек, който е припаднал
Защо е вредно: Причината хората да припадат се дължи на внезапно понижаване на кръвното налягане, което пречи на кръвта да достига до мозъка. Ако вдигнете припаднал човек, това ще попречи на кръвта да стигне до този важен орган.
Какво трябва да направите вместо това: Важно е в този случай главата на пострадалия да стои по-ниско от гърдите му. Накарайте го да седне и да се наведе, или да легне по гръб. Той трябва да остане в това положение няколко минути и се уверете, че се чувства добре, преди да се изправи.

4. Не изсмуквайте змийската отрова
Защо е вредно: в днешно време има ефективни противоотровни серуми и са много редки случаите, в които змийската отрова може да е фатална за жертвата - това се случва само в 0,05% от случаите на ухапване. Изсмукването на отровата не помага на жертвите.
Какво трябва да направите вместо това: В този случай трябва да сложите човека така, че ухапването да е под нивото на сърцето и да накарате човека да остане неподвижен, за да не се разнася отровата. Обадете се на 911 или транспортирайте жертвата до най-близкото медицинско заведение.

5. Не мийте зъбите веднага след хранене
Защо е вредно: уврежда емайла - защитния слой на зъбите.
Какво трябва да направите вместо това: мийте зъбите преди закуска. В случай, че искате да го направите след хранене, първо изплакнете устата си с вода и след това изчакайте да минат около 40 минути след хранене.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X