Напишете дума/думи за търсене

5 знака, че белите дробове викат за помощ

Днес чистият въздух се превръща в рядък ресурс, което означава, че повече от всякога трябва да обръщаме внимание на белите си дробове и знаците, които ни дават, когато нещо не е наред. Някои от тези признаци са доста лесни за отхвърляне, но ако обърнете внимание, те може да спасят живота ви.

Кои са симптомите, които може да показват, че трябва да се погрижите за здравето на белите си дробове.

1. Болки в гърба и раменете
Въпреки че е посочен като рядък симптом, болките в гърба, раменете или дори в гърдите могат да означават началото на рак на белия дроб, който, ако бъде открит в ранните етапи, в повечето случаи е лечим. Ако тази болка е по-силна и продължава по-дълго от обичайните неразположения в гърба, или ако я изпитвате често, незабавно потърсете доктор.

2. Кашлица
Кашлицата може да е показател за нещо просто като обикновена настинка, но може да бъде и симптом на хронични заболявания. Острата кашлица може да е признак за рак на белия дроб, особено ако се комбинира с други симптоми като кашлица с кръв.

3. Задух
Задухът най-често се причинява от сърдечни или белодробни състояния като астма или алергии. Ако изпитвате това, добре е да промените средата си и да опитате да излезете извън града за известно време, или да пробвате по-ефективни упражнения.

4. Жълти очи и кожа (жълтеница)
Звучи странно на пръв поглед, защото това заболяване е ясен индикатор за чернодробни проблеми, които могат да бъдат причинени от рак на белия дроб. Жълтеницата е състояние, което „боядисва“ кожата в жълто. Освен това засяга склерата (бялата част на окото), оцветява я в бледожълто, а при остри заболявания в тъмножълто.

5. Липса на енергия
Всички се чувстват уморени от време на време, това е нормално. Лишаването от сън или стресът могат да бъдат причини за умора, но ако се чувствате необичайно уморени много често, кашлицата ви не отшумява и имате загуба на апетит, може да имате сериозно заболяване.

Съвети, които да следвате за оптимално здраве на белите дробове

Не съществуват бързи корекции за „почистване“ на белите дробове, затова е важно да коригирате лошите навици, когато се появят.

- Отказът от тютюнопушенето и коригирането на хранителния си режим са най-очевидните навици, които може да контролирате, за да сте сигурни, че имате здрави бели дробове. Опитайте да добавите богата на антиоксиданти храна към диетата си.

- Не отлагайте спорта. Поемете инициатива и възстановете дробовете си, като ги направите по-активни. Ако имате хронично заболяване, няма нужда да се обезсърчавате. Свържете се с вашия лекар, преди да промените начина си на трениране, но имайте предвид, че е възможно хората с астма да взимат участие на маратони.

- Аари и други микроби, живеещи в прах, могат да влошат състоянието на белите дробове, когато достигнат до кръвоносната система. Така че, важно е често да чистите и да инвестирате в качествена прахосмукачка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X