Напишете дума/думи за търсене

10 неща, свързани със здравето, които правим погрешно

6. Не удряйте човек, който се е задавил, по гърба, ако е изправен
Защо е вредно: Ако плеснете човек в изправено положение, обектът, причинил задавяне, може да се плъзне още по-надолу в трахеята или хранопровода.
Какво трябва да направите вместо това: Наведете човека напред и го накарайте първо да кашля, това може да е достатъчно. Ако не помогне, нанесете няколко удара между плешките, но уверете се, че потърпевшият се навежда напред, преди удара.

7. Не прилагайте лед директно върху синина
Защо е вредно: Тъй като кожата е много деликатна, ако направите това, то ще намали притока на кръв и ще забави заздравяването. Освен това може да причини измръзване.
Какво трябва да направите вместо това: Увийте леда в кърпа или друга материя. Сложете компреса върху ранената зона веднага след травмата, но не дръжте леда повече от 10 минути.

8. Не слагайте масло или олио при изгаряне
Защо е вредно: изгарянето навлиза дълбоко в кожата и трябва да я охладите, за да предотвратите по-нататъшно увреждане.
Какво трябва да направите вместо това: поставете изгореното място под течаща студена вода и останете под струята около 20 минути.

9. Не търкайте измръзванията
Защо е вредно: Не търкайте, не масажирайте и не използвайте пряка топлина, за да затоплите измръзнала част от тялото, тъй като може да причини изгаряне.
Какво трябва да направите вместо това: Внимателно затоплете повредените места, като ги поставите в топла (не гореща) вода или пиете топли течности. Не оставяйте потърпевшите зони отново да замръзнат и се уверете, че ги покривате и предпазвате, ако отново се изложите на студ. Ако измръзването е силно, потърсете медицинска помощ.

10. Никога не ползвайте два пъти пластмасова бутилка
Защо е вредно: Има опасен химикал в пластмасата, наречен BPA, който изтича във водата, а в пукнатините на бутилката се размножават опасни бактерии. Тези бактерии влияят на плодовитостта и могат да причинят рак.
Какво трябва да направите вместо това: Рециклирайте пластмасови бутилки веднага след първата им употреба и купете бутилка за многократна употреба, която да използвате вместо това.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X