Напишете дума/думи за търсене

За данза кудуро трябва голяма компания (+видео)

Данза кудуро не се изпълнява по двойки. Танцуващите застават в няколко редици и правят движения в определена последователност.

Танцът стана хит, след като певецът Дон Омар заедно с Виченцо направиха летния хит Danza Kuduro (“Танцувай кудуро”).

Микс от няколко стила танци и музика
Със сигурност си спомняте горещия клип на Дон Омар, в който танцува на пореща вълните яхта, заобиколен от красиви момичета по бански костюми. Ритъмът е толкова завладяващ, че те кара да станеш и затанцуваш. Танцът кудуро не е измислен от Дон Омар, а е стартирал своето развитие през 1980 година в Ангола. Първо е възникнал стилът музика, а след това и танцът. Хубавото при него е, че хора с различна възраст и пол могат да се забавляват заедно. Този танц развеселява, така че ако сте в лошо настроение, отделете 3-4 минути за него и лошите мисли ще са зад гърба ви. Движенията са лесни за научаване и изпълнение и не изискват някакви особени усилия или предварителна подготовка. Те са плетеница от хип-хоп, салса, меренге.


Изпълнява се във всички посоки
“Танцът наподобява лайн денс - танци, характерни за Америка, които се изпълняват в линия”, обяснява Димитрина Мазгалова - инструктор в Salsa Spirit. - Началото им е било поставено в кънтри клубовете, където са се показвали няколко комбинации от стъпки и са били изпълнявани от всички присъстващи. Тези стъпки могат да се правят на всякаква музика с повтарящ се ритъм. Същото е и с данза кудуро. Интересното при този стил е, че танцуващите сменят посоката си на движение.

“Първо се танцува напред, след това надясно, наляво и назад, като смяната се случва с подскок. Благодарение на промяната на посоката, танцът изглежда със сложна хореография, а всички движения са лесни и подредени по логика. Данза кудуро е много весел танц, енергичен. Използваме го за загрявка и след това продължаваме с латино. Стъпките енергизират, всички се забавляват заедно и се разсмиват”, казва Димитрина Мазгалова.

Текстът подсказва кое движение следва
Испаноговорещите ще танцуват данза кудуро най-лесно, защото Дон Омар подсказва движенията в текста на песента:
“Ръцете горе! Само ханша! Развърти го! Танцувай кудуро! Не се изморявай сега, защото това е само началото!
Раздвижи главата!
Танцът започва със стъпки на място, за да се усети ритъмът. След това се включват ръцете, идва ред на стъпките, въртеливите движения с ханша, главата и завъртанията. Някои от мъжете в залата се притесняват да изпълнят с пълна амплитуда движенията с ханша, но когато се научат да танцуват с цялото тяло, това ще им е от полза дори в интимните отношения с жените”, убедена е инструкторката. Не мислете, че в този танц има неприлични или нетипични движения.

Той съвсем не е като бачата, който е много секси танц между двама партньори и салса инструктурите се шегуват, че е една малка изневяра. Данза кудуро е нещо като латиноверсия на танца макарена от близкото минало. “Това лято бяхме в Ница и случайно попаднахме на парти на площада, където хората танцуваха. Бяха пуснали данза кудуро. Тъй като не познавахме този танц, си помислихме, че те снимат реклама на латиноклуб. Когато се вгледах в стъпките, си казах, че сигурно играят кизомба, но се оказа данза кудуро. Толкова ни хареса, че решихме да научим стъпките и да ги преподаваме”, каза Пресиян Кръстев - партньор на Димитрина, също инструктор в Salsa Spirit.

За голяма компания
Димитрина обяснява, че има и други танци, тип масовка, като муеве ла колита и ла бомба. Муеве ла колита има по-секси движения със заигравка между мъжете и жените, което се изразява с повече въртеливи движения с раменете, ханша, секси слизане до земята и изправяне. Жената показва своята свенливост с танцово поведение, а мъжът с отривисто движение заявява желание за интимност. Ла бомба често се използва за подгряващ танц в началото на латино парти, за да може всички участници да се отпуснат и след това да стартират танците по двойки.
След разговора ни двамата инструктори се върнаха в залата и продължиха урока по салса със заучаване на нови стъпки и работа по двойки. Хубавото в Salsa Spirit е, че партньорите постоянно се сменят и дамите винаги имат шанс да попаднат на симпатичния кавалер, когото са си харесали, но се притесняват да го поканят на танц.

снимки Александър Ашминов

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X