Напишете дума/думи за търсене

За какво предупреждава кашлицата

Според продължителността:

остра - до 3 седмици;
не толкова остра - до 2 месеца;
хронична - повече от 2 месеца.

Остра кашлица причиняват възпалителни заболявания на носа, гърлото, трахеята и бронхите, предизвикани от вируси, бактерии и дразнители от околната среда - прах, газове, тютюнев дим.

Според вида на отхрачването:
суха и дразнеща;
без или с минимална експекторация и влажна - с обилно отделяне на храчки.

Промяната от суха към влажна кашлица говори за настъпило усложнение на възпалението в дихателните пътища и не бива да се подценява.

Според причинителя на заболяването
Кашлица след простуда и вирусни заболявания се предизвиква от възпаление на задната стена на фаринкса. Тя е суха, силна нощем и при легнало положение на гръб. Повлиява се от инхалации с етерични масла, гаргара с дезинфекциращ разтвор - клеева тинктура, големи дози витамин С, природни антибиотици - прополис, ехинацея, сиропи и запарки от ружа, жиловлек, мащерка.
Кашлица при възпаления в носоглътката се предизвиква от отделяните воднисти, гъсти или жилави секрети при хрема и синузит. Лекуването трябва да е упорито, за да не слезе процесът надолу по дихателното дърво.

Сутрешната кашлица при пушачите е влажна и продължителна. Тя алармира за настъпваща хронична обструктивна белодробна болест, неизбежна при заклетите пушачи. Следват я съдови и сърдечни заболявания и влошаване качеството на живот. Занапред те ще трябва да се лекуват при пулмолог и кардиолог.

важно

Ако кашлицата продължава повече от три седмици и започвате да отделяте секрети през целия ден, вероятно сте развили бронхит и се нуждаете от лекарска консултация.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X