Напишете дума/думи за търсене

Лесни начини за изграждане на авторитет пред децата

Ако излъжем, губим от авторитета си

Абсурдно е, че много от възрастните непрекъснато нарушават правилата, които искат децата им да спазват – лъжат, закъсняват, не спазват обещанията си, използват нецензурни думи, клюкарстват, карат се помежду си. Това, разбира се, ги компрометира пред децата и отнема от авторитета им. Подтиква децата тайно да нарушават правилата. Но по-същественото е, че слабата личност на родителя кара детето да се чувства незащитено и тревожно.

Колкото по-често казваме „Не!” и „Недей!”, толкова повече стесняваме границите на детския свят, лишаваме го от житейски опит, от възможността да изследва и да експериментира, а всичко това блокира разгръщането на потенциала му. Колкото повече казваме „Не”, толкова по-често детето ще нарушава забраната, инстинктивно опитвайки се да разшири границите в живота си.

Възпитателно ли е малките да се удрят по дупето

„Абсурдно е големи и силни хора да удрят малки беззащитни човечета. Това се случва най-вече защото родителите повтарят заучени негативни поведенчески модели, на които самите те са били жертва в детството си. Най-лошото на боя не е болката, а унижението“, смята Стела Даскалова. Битите деца трудно развиват самоуважение и висока самооценка, имат много повече страхове и комплекси. Физическата и психическата агресия са проява на родителска неосъзнатост, на слабост и неспособност за решаване на проблема по по-мъдър начин.

Мъдрият подход изисква вътрешна сила, спокойствие и толерантност. Приятелският разговор, добронамереният тон, уважението към личността на малкия човек, търпеливото, но твърдо отстояване на границите имат много по-голям възпитателен ефект. Ако искаме децата ни да ни уважават, първо ние трябва да покажем уважението си към тях.

Авторитет се постига с любов

Уважение и авторитет се постигат с любов, с позитивно мислене, с толерантност, с търпение, с отворен ум и уважение към детето.

Вместо послушни и дисциплинирани деца по-добре да възпитаваме осъзнати, самоконтролиращи се, самоуважаващи се деца. Така ще им помогнем да израснат силни, творчески, успешни личности, които са способни да поемат 100-процентова отговорност за живота си.

Осъзнатите деца вършат задълженията си с ентусиазъм и удоволствие, не се налага да бъдат принуждавани. Всъщност всяко задължение може да бъде удоволствие при определена мисловна нагласа.

Родителите често подценяват удоволствията и забавленията, а те са ключът към добрата енергия и атмосфера вкъщи.

Всеки родител, който иска да има авторитет пред децата си, би трябвало непрекъснато да работи за личностното си развитие, да си задава въпроси, да търси отговори. Четенето на книги за родителството, посещаването на семинари, допитването до специалисти при необходимост са начини родителите да придобиват вътрешна сила и увереност, че могат да помогнат на детето си във всяка ситуация.

Много е важно, когато детето има проблем, родителите да не чакат дълго, а да се консултират със специалист своевременно. Когато проблемите се открият в началото, се решават много по-бързо и лесно.

-----

Колкото повече се забавляваме с децата си, толкова по-лесно ще постигаме разбиране от тяхна страна по всички въпроси.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X