Напишете дума/думи за търсене

4 съвета за красива гардения

Много често, след като растението е цъфтяло през цялата зима, след пресаждането започва да боледува, а листата окапват с всеки изминал ден.

Гарденията е обилноцъфтящо, изключително красиво стайно растение. Изисква умерена температура от 18-20 градуса, редовно поливане, силна, но непряка слънчева светлина. Страда при липса на желязо в почвата, което е и най-честата причина за опадването на цветните пъпки. Подхранете с желязосъдържащ листен тор.

Причина за хвърлянето на пъпките на гарденията често може да е и ниската влажност на въздуха и на неадаптираността на растенията към домашните условия. Не допускайте пресъхване на почвата дори и за кратко. След това и да полеете няма смисъл.

Листата на гарденията пожълтяват и опадват, когато температурата в помещението падне под 14 градуса и ако почвата се вкисли. Имайте предвид, че торфът по принцип е с кисела реакция. При самото пресаждане винаги е нормално цветето да преболедува.

При отглеждането на гарденията в саксия

Поради настъпващи промени в използваните субстрати или торопочвени смеси, честите поливки, а също и подхранването с минерални торове, настъпват промени в почвената реакция към кисела или алкална. Това нарушава минералното хранене на растенията, което се изразява в промяна на оцветяването на листата до загиване на растенията.

Добре е да използвате торове, които освен хранителни елементи съдържат железни йони, азот, калий, мед, бор, молибден, манган и цинк.

Подхранването се прави през 7-8 дни, незабавно след появата на първите симптоми при доза 10 мл в един литър вода.

Целесъобразно е да извършвате профилактично подхранване през 20-25 дни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X