Напишете дума/думи за търсене

Единствената българска естествено газирана вода „Михалково” пробива в чужбина

Всяка година на 22 март се чества Световният ден на водата. Целта на тази инициатива е да привлече общественото внимание към значението и устойчивото управление на ресурсите от питейна вода. Председателят на ТПК „Михалково” и директор на „Михалково”АД Димитър Дългъчев разказва за инвестициите, които компанията прави с тази цел, за пазарните резултати и следващите цели.

- Каква е равносметката ви за изминалата 2016 година?

- Най-добрата година в историята на „Михалково АД” е 2016 година. В сравнение с 2015 отчитаме ръст по всички икономически показатели - на производството с 6%, на печалбата с 10%, на приходите от продажбите с 5%. Освен това компанията отпразнува 60 години от първото бутилиране на единствената минерална естествено газирана вода в България. В продължение на шест десетилетия, благодарение на упорития труд на работниците и специалистите, фабриката се превърна в модерно предприятие с нови мощности, модерна инфраструктура, разширена дистрибуторска мрежа и нарастващи продажби в България и чужбина. По повод празника открихме чешма пред фабриката в село Михалково, от която тече нашата уникална естествено газирана вода. Надяваме се тази красива чешма да се превърне в атракция и притегателен център за много туристи, които посещават Родопите.

- Марката МИХАЛКОВО е утвърдена сред потребителите с постоянство и доказано качество. Какви са вашите приоритети и в каква насока работите?

- Дългосрочен приоритет в управлението на компанията е постигане на икономически растеж чрез разумно използване на природните ресурси по начин, който позволява те да се възпроизвеждат и запазят за идните поколения. „Михалково” даде добър старт на 2017 г. с въвеждане в експлоатация на нова бутилираща линия за тиха и газирана вода в ПЕТ бутилки. Инвестирахме средства от спечелен проект по ОП „Иновации и конкурентоспособност”. С внедряването на новата линия се намали количеството влагани суровини с 25%, както количество отпадъци от производствения процес и крайния потребител. При нормални работни условия средната консумация на електроенергия спадна с около 40%. Положителният ефект върху околната среда се изразява и в по-малко отделени емисии въглероден двуокис.

На 23 февруари подписахме нов договор за безвъзмездна финансова помощ по същата програма. Ще инвестираме в развитие на управленския капацитет на компанията чрез въвеждане на съвременни решения за постигането на по-висока ефективност и цялостна оптимизация на производствения процес в „Михалково” АД. Така ще изпълним нашата цел за подобряване на капацитета на предприятието, увеличаване на конкурентоспособността и експортния потенциал, осигуряване на обективни гаранти за качество на продуктите и процесите, спазвайки изискванията за опазване на околната среда.

Тази година планираме откриване на новия ни логистичен център в Пловдив. Местоположението е стратегическо – на околовръстния път и в непосредствена близост до автомагистрала „Тракия”. Тази модерна база ще направи обслужването на нашите клиенти по-гъвкаво.

- Какви са плановете ви за маркетинга на естествено газираната вода?

- Плановете ни са амбициозни, защото имаме потенциал за това. Осъществяваме стъпка по стъпка нашата комуникационна и маркетингова стратегия, които акцентират на по-голямата близост до клиентите и добрата им информираност. България е отличен пазар за нашите продукти, които хората пият с удоволствие и доверие в качеството им. Предвиждаме разширяване на дистрибуторската мрежа в райони, където сега навлизаме. Като всяка съвременна компания, и нашите усилия са насочени към увеличаване на пазарния дял в страната и търсенето на нови пазари в чужбина.

Продължаваме да работим в посока износ. „Михалково“ експортира около 4% от продукцията си в чужбина. През 2016 г. беше открит български национален павилион в свободната зона на Шанхай в Китай, където нашата компания участва с мостри на своите продукти. „Михалково” се представи и в първия павилион през октомври 2015 г. в Ханджоу. Вече има интерес към нашата продукция и се надявам да сключим търговски договори с фирми от този огромен пазар.

- Вашето послание към потребителите на вода „Михалково“?

- Нашата компания предлага една от най-качествените води в Европа - единствената българска естествено газирана вода. Ние сме честни и коректни към потребителите, въвели сме всички изисквания и стандарти на Европейския съюз. Пожелавам на всички да са здрави и лоялни към нашата марка!

X