Напишете дума/думи за търсене

6 причини, поради които орхидеята не цъфти

Почти винаги се продават и купуват само цъфнали орхидеи. Но след прецъфтяването настъпва период на покой. За всеки вид орхидеи срокът на цъфтеж и покой е различен и най-често не се знае от любителите.

Начин на отглеждане - традиционен или интензивен

Всички орхидеи за продажба се размножават и отглеждат в специални промишлени оранжерии, преди всичко по интензивен начин.

Целта на този начин е колкото може по-бързо да се накара орхидеята да се развие и да зацъфти чрез прилагането на стимулатори на растеж и цъфтеж.

Традиционният начин е по-мек - съблюдават се жизнените цикли на орхидеите. При него ярко са изразени всички жизнени периоди на растенията: растеж, цъфтеж, покой - всичко се случва навреме за растението.

Купената орхидея, отгледана по интензивния начин, може да зацъфти в домашни условия, когато ѝ е угодно. Тя ще чака подходящи условия, към които е привикнала в промишлената оранжерия.

Орхидеята с традиционен режим на отглеждане ще претърпи период на покой и цъфтеж. Дендробиумът цялата зима може да расте на листа, а да зацъфти през април и май. Фаленопсисът пък през лятото и есента расте на листа, образува цветонос през зимата, а цъфтежът започва рано напролет.

Условия на отглеждане

За да се чувства една орхидея комфортно и да цъфти успешно, е необходимо да са изпълнени микроклиматичните й изисквания: максимална осветеност, относителна влажност, качествен субстрат, температура.

Трябва да се знаят и природните сигнали на орхидеите, на които те откликват с цъфтеж. Фаленопсисът и цимбидиумът чакат устойчиво понижение на температурите до +13°С и по-ниско.

Почти за всички орхидеи има значение разликата в дневните и нощни температури - с 2-3°С нощта трябва да е по-хладна от деня.

Катлеята и дендробиумът цъфтят само при увеличаване на дневната светлина до 12-15 часа.

Правилно пресаждане и подбор на субстрата

Правилото е колкото може по-рядко пресаждайте. Или по-точно да се присажда само когато субстратът започва да вреди на растенията.

Субстратът за епифитните орхидеи е смес от кори, мъх, торф и дървесни въглени.

За земните орхидеи - почвени смеси с добавка на кори, мъх, пясък, дървесни въглени, оборски тор.

Правилен подбор на обема

Правило - колкото е по-тясно на корените, толкова по-успешно ще цъфтят орхидеите. Това правило се отнася за всички цъфтящи растения.

Грешно е да се мисли, че на растенията е необходимо голямо пространство. В просторни саксии те ще растат на листа и корени, докато последните не разберат, че повече няма накъде и дават команда за цъфтеж.

Местоположение

Епифитните орхидеи ванда, дендробиум, катлея, онцидиум, фаленопсис, целогина спокойно разполагайте по-високо на стената, на полица, в кашпи. Такова разположение ги доближава до природната среда, независимо че са изкуствено селекционирани хибриди, техните гени помнят миналото.

Нарастването на листата на орхидете е естествен процес на развитие.

Листата при тях са запасяващи органи, и колкото повече листа, толкова растенията са по-силни. Но тук трябва да направим уговорката за вероятността от това, ако орхидеята 2 или 3 сезона не цъфти, а само пуска нови листа, това е резултат от неправилно подхранване.

За цъфтежа на всяко растение е нужно подхранване с правилни процентни съотношения на основните елементи - фосфор, калий и азот. Фосфорът и калият в тора трябва да преобладават над азота. Също е необходим и правилен баланс от микроелементи, защото страдащата от недостиг на даден микроелемент орхидея няма да цъфне.

И малко магия

Съществува мнение за това, че върху взаимоотношенията на цветята и стопанина влияе астрологията. Орхидеите прекрасно съжителстват с Близнаци, Водолей и Риби. Категорично не искат да живеят с Овен, Козирог и Лъв.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X