Напишете дума/думи за търсене

16-те спасители на брака

В брака не винаги всичко е цветя и рози. Понякога въпреки любовта, която изпитваме, усещаме болка, отчуждение и тромавост в отношенията. Как да поправим тези емоционални неравности?

Признайте, че не върви. Независимо от какво естество е проблемът, няма да може да го решите, ако не го поставите на масата. Нека всеки от вас открито да сподели какво смята, че руши връзката, и да предложи начини за справяне със ситуацията. - - Обсъждайте само конкретния проблем, без да давате оценки за характера, поведението и стремежите на партньора си.

Разделете се за кратко. Тази тактика се оказва доста ефективна. Когато съпругът/съпругата ви не е във вашето полезрение, имате възможност на спокойствие да обмислите случилото се, да разберете до каква степен сте зависими от него/нея, доколко ви липсва.

Върнете времето. Представете си, че пак сте в първите мигове на връзката. Отговорете си какво ви е привлякло към този човек, за какво сте мечтали, какво досега ви е задържало заедно. Потърсете отново тези качества у него, вероятно ще ги откриете. Постарайте се всеки път, когато мислите за съпруга/та си, да се съсредоточите върху положителните страни, а не върху отрицателните.

Ценете половинката си. Жените винаги са жадни за комплименти. Затова половинките им трябва да бъдат по-щедри, когато хвалят външността и характера им. Малко дами обаче знаят, че обменната монета, с която трайно се печели мъжкото сърце, не е страстният секс или готварските умения. Повече от всичко мъжете имат нужда от признание. Затова и жените не бива да пропускат да хвалят половинките си, когато го заслужават.

Възродете малките жестове на обич. Започнете отново да си правите дребни подаръци - букет цветя, шоколад, нежна бележка под възглавницата. Не пропускайте да си изпращате мили есемеси дори в най-натоварените дни.

Периодично може да правите изненади, например да заведете съпруга/та си на романтична вечеря.

Загасете телевизора. Всеки час взиране в синия екран е един час по-малко, отделен на половинката. Вместо това поговорете или излезте заедно.

Смейте се. Следващия път, когато съпругът/съпругата ви направи забележка, опитайте да извъртите нещата на шега. Малко по малко и той/тя ще се отпусне и това ще преобрази отношенията ви.

Мерете си думите. Хората са склонни да се държат най-грубо с близките си, което е сериозна грешка. Щом имате разногласия, опитайте да ги решите по същия начин, по който бихте го направили с делови партньор. Говорете сдържано, използвайте възможно най-точните изрази, за да бъдете правилно разбрани. Следете гласа си - той не бива да е твърде силен, писклив или да звучи заповеднически. Внимавайте и какви жестове използвате, защото според психолозите близо 70% от посланието се предава чрез невербалната комуникация.

Мислено си разменете ролите. Всеки път, когато усетите, че излизате извън добрия тон, се поставете на мястото на партньора си. Дали бихте направили компромис, ако той ви крещи, обижда, обвинява във всички земни грехове? Говорете му така, както искате и той да ви говори. Според психолозите хората реагират като огледала. Ако вие се успокоите, и неговите страсти ще се уталожат.

Съживете пламъка. Откога не сте правили любов като в първите мигове на връзката ви? Старайте се по-често да оставате насаме.

Опитайте в друга обстановка. През уикендите не бива да прекарвате цялото време у дома. При първа възможност идете на ресторант, кино, театър, изложба, срещайте се с общи приятели, пътувайте. Не се оправдавайте с липсата на пари. Разходките в парка са безплатни.

Кроете планове. "Любовта не се състои в това двама души да се вторачат един в друг, а в това те да гледат в една посока", казва Антоан дьо Сент-Екзюпери. Затова канализирайте общата си енергия към еднакво привлекателни и за двама ви цели.

Отместете фокуса. Нормално е децата да са център на брака ви. Мъжете обаче често се чувстват пренебрегнати и започват да ревнуват от собствените си синове и дъщери. Ще разредите напрежението, ако временно ги изпратите у бабите и дядовците или на лагер, за да си припомните какво е да сте само двамата.

Приемете различията си. Дори децата, отгледани при идентични условия от едни и същи родители, не стават еднакви. Какво остава тогава за мъж и жена, произхождащи от различни семейства. Примирете се, че колкото и години да прекарате заедно, никога няма да мислите и да действате като един по всички въпроси. Достатъчно е да сте единодушни по най-важните. Нормално е всеки от вас да има отделна професия, лични приятели, да общува със собствените си роднини, да си намери хоби. Така ще имате повече вълнуващи теми за разговор.

Затворете миналото в кутия. След като решите проблема, който разклаща брака ви, направете символичен жест заедно парт-ньора си. Напишете какво ви е измъчвало и през какво сте преминали. Сложете листа в кутия и я захлупете. По този начин образно затваряте проблема. Случи ли се отново да се сблъскате с него, препрочете написаното, за да си припомните как сте се справили заедно. Така ще ви бъде по-лесно следващия път.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X