Напишете дума/думи за търсене

Легенда за античния град Кабиле прославя Ямболския регион като наследник на тракийските традиции във винопроизводството

Археологическият резерват Кабиле е сред стоте туристически обекта за посещение у нас

Лятото е традиционното време за море, но това далеч не е единствената дестинация, която ще ви накара да се отпуснете, да усетите спокойствието на природата и същевременно да видите нещо ново и интересно. Можете да съчетаете и двете – морския бриз и непознатите кътчета из България, като посетите Националния археологически резерват "Кабиле", намиращ се само на 8 км северозападно от Ямбол.

За почитателите на туризма и на "Стоте национални туристически обекти" името Кабиле казва много. Кабиле е най-значимият и най-голям тракийски античен град. Съществуват много архитектурни останки от величието на това място, като голяма част от тях са добре запазени и реставрирани. Откритите находки могат да се разгледат в археологическия музей в самия град, където са поставени като експонати.

Тази година на Кабиле беше обърнато още по-специално внимание. На 21 юни, в деня на лятното слънцестоене, стотици хора се събраха да посрещнат най-дългия ден именно там, а домакини на събитието бяха Регионалният исторически музей в Ямбол, Община Ямбол и брандът на „Вила Ямбол“ - виното KABILE, носещо името на едноименния тракийски град.

Уникален момент по време на събитието беше представената обредна реконструкция на древен тракийски ритуал, а след изгрева всички присъстващи пиха виното KABILE, наследило качествата си от вековните винопроизводствени традиции в региона.

Археологическият резерват „Тракийски и античен град Кабиле“ работи всеки ден от 8 до 18 часа. Регионалният исторически музей посреща гости в делнични дни от 9 до 16,30 часа. На място желаещите могат да разгледат запазените археологически находки или да изслушат обзорна или специализирана беседа за историята на великия тракийски град. Една от интересните легенди за Кабиле разказваме и сега за любителите на културното ни наследство.

Преданието

Преди дълги, дълги години в обятията на плодородните земи по долината на река Тунджа се ширeл богат тракийски град на име Кабиле. Цар Спарток управлявал справедливо града, а Великата богиня-майка Кибела (позната днес като Артемида) бдяла над него и покровителствала жителите му. Тя била господарка на всичко и всеки, всеобемна и всемогъща сила, която сплотявала и определяла ритъма на живота. Кибела обичала града и той разцъфтявал под нейната благосклонна ръка и мъдрото управление на царя.

Кабиле бил известен със своята монетарница, единствена в Тракия, където били отсичани монети от бронз и сребро за всички царства и владетели. Първите монети, на които се появява лик на човек, са отсечени именно там. На тях е бил ликът на цар Спарток.

Търговци от целия средиземноморски свят се стичали към тракийския финансов и търговски център, за да купуват и обменят стоки.

Идилия и разкош царели в крайречното градче, докато не го сполетели печални дни.

Един ден по време на лов цар Спарток се спънал, паднал от висока скала и издъхнал. Смъртта му била съкрушителна за всички и черни дни надвиснали над великото царство. Наблюдавайки тази тъга и западащия град, върховната богиня Кибела се намесила, за да възвърне вярата и единството на жителите.

Близо до известните масивни крепостни стени на царството тя засяла лозя и обещала на народа си, че от плодовете им ще потече чудодеен сок, носещ величието на цар Спарток, с който града отново ще възвърне своето могъщество. Тогава жреците на града въвели ритуал всяка сутрин да се събират, за да събудят с песни Великата майка и да приветстват раждането на слънцето, под лъчите на което да порасте богато и сочно гроздето.

Лозниците наистина започнали да даряват с грозде, по-сочно и по-сладко от всеки опитван плод досега. Не след дълго траките се научили как да превръщат този сок в божествен еликсир, който нарекли вино.

Всички обикнали чудодейната напитка на Кабиле и тя бързо се превърнала в най-търсената обменна стока на царството, а градът отново се съживил.

Народът държал всички по света да знаят, че именно там се отглежда най-сочното грозде, а с него се приготвя вино, носещо могъществото на царете и величието на боговете. Затова бил създаден печат с лика на богинята Кибела, който доказвал произхода на всяка амфора с вино от Кабиле.

Оттогава регионът на сегашния град Ямбол носи славата на наследник на древните тракийски традиции във винопроизводството, датиращи от ерата на Кабиле, а виното още съхранява божествеността на великата Кибела.

Историческите извори

Град Кабиле е споменат в историческите записки за първи път през четвърти век преди Христа. Собственик на над 280 хиляди декара плодородни земи, развито занаятчийство и силно застъпено земеделие, градът е описан като основен център на географската област Тракия между 3 и 6 век преди Христа.

Кабиле е напълно независим град, който се налага като финансов и търговски център именно по време на управлението на цар Спарток. Той е първият тракийски владетел, поставил си титлата „цар”, която после става международно призната.

Първите монети, на които се появява лик на човек, са отсечени именно в Кабиле, а на тях е поставен лика именно на цар Спарток, за да удостоверят неговото могъщество и разцвета на царството.

X