Напишете дума/думи за търсене

Копенхаген - уютен и забавен (снимки)

Копенхаген е космополитен град, в който обаче човек още от първия момент изпитва онова чувство на уют, което може да му даде единствено малкото градче. В столицата на Дания може да кръстосвате пеша или с велосипед улиците надлъж и нашир с часове, откривайки непрекъснато нови и нови панорами, без да се загубите.

Всичко изглежда скроено по мярката на отделния човек, въпреки че става дума за столица с 1,2 млн. души. Неслучайно Копенхаген е градът с най-доброто качество

 на живот в света според класацията на престижното английско списание за лайфстайл Monocle.

Вече си е направо клише да кажеш, че Копенхаген очарова със станалия прословут в целия свят датски дизайн. Дизайнът със строги линии обаче се откроява буквално навсякъде и във всичко - още от слизането на летището. Вземайки метрото от него, само за 20 минути стигате до центъра.

Изглед от канала Nyhavn, който е най-често сниманата част от града.
Снимки: авторът
Изглед от канала Nyhavn, който е най-често сниманата част от града. Снимки: авторът

Въпреки че става дума за една от най-богатите столици в Европа, в която всичко пулсира на високи обороти – от индустрията до финансите, човек има чувството, че се е озовал във ваканционен град. Тук кипи от живот, от хубава храна, от културни събития, от приятни заведения. Най-дългата пешеходна улица в света, каквато е централната “Строгет”, прелива от хора и колорит.

Копенхаген грабва и с модата, и с кухнята си, които по принцип италианците и французите смятат за свои територии, дето никой в Европа не може да им пипне.

Неслучайно в Копенхаген се намира и избираният вече четири поредни години за най-добър ресторант в света “Нома”. Той се е превърнал в забележителност, към която сочи като към храм всеки екскурзовод. В “Нома” резервациите се правят няколко месеца предварително. Една вечеря там означава минимум 250 евро за джоба ви.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X