Напишете дума/думи за търсене

Копенхаген - уютен и забавен (снимки)

Сградата, в която се намира борсата на Копенхаген, е построена през XVII в. в ренесансов стил.
СНИМКИ: АВТОРЪТ
Сградата, в която се намира борсата на Копенхаген, е построена през XVII в. в ренесансов стил. СНИМКИ: АВТОРЪТ

И в Копенхаген по подобие на Стокхолм велосипедът окупира главно място в пейзажа.

В датската столица трафик има, но той не е по улиците, а по страничните алеи за велосипедисти. Тук всички, ама буквално всички – и спортно облечените тийнейджъри, и елегантните жени с обувки “Кристиан Лубутен”, и депутатите, се придвижват с велосипеди.

Копенхаген предлага и собствена марка семейни триколки, т.нар. модел “Кристиания”, измислен от едно семейство в хипарския квартал “Кристиания”  през 1994 г. Към свързаните една с друга седалки на майката и бащата е прикачена и неподвижната количка на децата. Ако те не са в нея, тя е изпълнена с чанти с напазарувани продукти. Всички коли, включително такситата, са оборудвани с багажници за велосипеди.

Триколката “Кристиания” е създадена през 1994 г. от семейство хипари и е едно от най-често използваните средства за придвижване.
Триколката “Кристиания” е създадена през 1994 г. от семейство хипари и е едно от най-често използваните средства за придвижване.

Центърът на Копенхаген е с една от най-високите концентрации на исторически забележителности, културни паметници, магазини, атракции и заведения, която човек може да си представи. Всичко това се обикаля с чифт удобни обувки.

Ако сте за първи път в Копенхаген, няма начин - трябва да минете по задължителния маршрут, включващ визита на кралския дворец.

Построената през 1700 г. кралска резиденция “Амалиенборг” се смята за един от шедьоврите на датската архитектура в стил рококо. Истинско забавление е гледката на маршируващите всеки ден в 11,30 ч по централните улици гвардейци, които са се отправили към двореца за смяна на караула в 12.

Задължително е да се види и друг дворец, пълен с най-важните датски културни съкровища – “Розенборг”.

За любителите на галерии и музеи има само един проблем – кои да изберат. Копенхаген е рог на изобилието в това отношение. Може да се избира между класическо и модерно изкуство, между история на викингите или пък на бирата “Карлсберг”. Друг вариант е да се види музеят “Торвалдсен”, първият държавен музей, отворен за публика през 1948 г. В него са показани творбите на известния датски скулптор Бертел Торвалдсен. Запалените по изкуството, било то класическо или съвременно, също има какво да видят в Националната галерия на Дания. Пълно е с шедьоври, може да се разгледат и творби на Пикасо и Уорхол.

Атракция, макар и в известен смисъл депресираща от естетическа гледна точка, е и свободната за хашиш зона “Кристиания” със своята Pusher Street.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X