Напишете дума/думи за търсене

Копенхаген - уютен и забавен (снимки)

Сградата, в която е операта, е дело на архитекта Хенинг Ларсен и нейното изграждане е струвало над 500 млн. долара.
Сградата, в която е операта, е дело на архитекта Хенинг Ларсен и нейното изграждане е струвало над 500 млн. долара.

Основанaта през 1971 г. от група хипари комуна в центъра на Копенхаген следва свои собствени закони и не зачита датското правителство. Дотук се стига, след като група хипита окупира изоставена военна база близо до пристанището, създавайки нещо като общество в обществото.

От няколко години то е отворено и за външни посетители, за да печели. Предлагат се дори организирани турове из него. Вътре в зоната на “Кристиания” е забранено да се снима. Най-различни треви за пушене се продават на сергии от членовете на обществото, които на външен вид наподобяват клошари с очевидни следи от дрога в организма. В свободния град Кристиания има детски ясли, хлебарница, кафенета и дори радиостанция.

Като се изключи оградената зона, в която се намират любителите на тревите и която е само част от квартала Christianshavn, в останалата част от него е пълно с интересни заведения, работилници и жилищни сгради с креативна архитектура. Кварталът разполага дори със собствена флота.

Много пътеводители сочат като забележителност номер едно в Копенхаген статуята на Малката русалка, която през август отпразнува 100 г. от “рождението си”.

Изглед от канала Nyhavn с колоритните сгради
Изглед от канала Nyhavn с колоритните сгради

Въпреки че е незначителна като размери и мнозина се чудят какво точно  е ценното и хубавото, открай време тя привлича милиони туристи. Илюстриращата известната приказка на Андерсен русалка, която е кацнала на скаличка до брега, е ставала многократно жертва на вандали. Два пъти е губила главата си, откъсвали са  ръката и няколко пъти са я заливали с боя. Разбира се, за италианци и французи например, свикнали с история и култура, висяща в градовете им отвсякъде, русалката изглежда като закачка.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X