Напишете дума/думи за търсене

Копенхаген - уютен и забавен (снимки)

Кралската библиотека е известна като Черния диамант, тъй като черният  мрамор и стъкло отразяват сменящите се оттенъци на водата.
Кралската библиотека е известна като Черния диамант, тъй като черният мрамор и стъкло отразяват сменящите се оттенъци на водата.

Не може да се пропусне и визита в градините “Тиволи” в сърцето на Копенхаген. Това е един от най-старите в света паркове за развлечения и за деца, и за възрастни. В него има не само цветя и зеленина, а и ресторанти, дори хотел.

Най-посещаваната и колоритна зона в Копенхаген обаче безспорно е Nyhavn. Живописният канал, около който се редят като мозайка сгради с пъстри и ярки фасади,

отнася като че ли малко към атмосферата на Венеция.

Фонтан в центъра на града
Фонтан в центъра на града

Повечето от жилищата и заведенията са изградени през XVII и XVIII век по времето на крал Кристиан V. Каналът е бил изкопан от шведски военнопленници от датско-шведската война в средата на XVII в. Навремето е служел като канал от морето към вътрешността на стария град, посредством който са били разтоварвани както уловът на риба, така и товарът на корабите.

Всеки ден в 11,30 ч кралските гвардейци маршируват по централните улици към двореца за смяна на караула.
Всеки ден в 11,30 ч кралските гвардейци маршируват по централните улици към двореца за смяна на караула.

Днес именно оттук тръгват много от туристическите корабчета, предлагащи панорамни обиколки с гидове из каналите на Копенхаген.

Дизайнът и кухнята се запечатват в съзнанието

В Копенхаген “крещи” от дизайн навсякъде - и в архитектурата на многото футуристични сгради като например операта и Кралската библиотека (известна като Черния диамант), и в обикновените магазини за канцеларски материали. Лампи, лампиони, столове, кресла, маси, поставки, керамика с типичния датски дизайн с изчистени линии ви дебнат навсякъде.

Неговото царство обаче е най-вече на улица Bredgade, в чиито магазини може да се намери най-доброто в сферата на интериора. Цените са високи, но качеството на предлаганото е още по-високо.

Ако си мислите, че днес за добра кухня в Европа могат да кръстосват шпаги само италианци и французи, значи изобщо не сте в час.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X