Напишете дума/думи за търсене

Кои са различните видовете паста?

Съществуват десетки видове паста разделени в различни категории. Най-разпространени са дългите, къси и плоски видове. Има много други разновидности, които се използват за плънка на ястия, направа на супи, декорация и вкусна радост за децата.

Дълга паста (спагети)

Тя може да се намери с различна дължина, но обикновено е 30 см. В специализираните хранителни магазини може да се намери по-дълга от тази паста, но тя се готви и яде по-трудно, а и е по-скъпа. Дългата паста може да е плоска, куха от вътре, кръгла или квадратна. Някои видове се продават навити във вид на гнездо. Тe обикновено са направени с яйце и по-лесно се чупи. Сервира се с по-рядък или гъст и тежък сос. Първият вид сос се прави със зехтин, масло, сметана, яйца, настъргано сирене, и накълцани свежи подправки като копър и магданоз. В гъстия сос има ситно нарязани зеленчуци, риба и месо.

Букатини

Тази дълга и тънка паста изглежда като спагети, но е малко по-ронлива. Освен това пръчките са кухи като сламки за напитки. Използва се в ястието „Букатини ал Аматричиана“, в което букатините се сервират с домати, бекон и сос с черен пипер. В Сицилия този вид паста се поднася обикновено със сос, в който има нарязани сардини.

Капели ди анджело

На италиански името на пастата означава „ангелска коса“ и представлява тънки и дълги фини пръчици с много добро качество. Използва се в бульони и супи и е предпочитана от децата. Най-често може да се намери пакетирана във вид на гнездо с етикет „капели ди анджело а ниди“. Опакована по този начин фината паста, която у нас е позната като фиде, се предпазва от натрошаване. Освен това в този вид е много удобна за готвене. Обикновено в порцията за един човек се слага едно гнездо.

Фусили

Това са спагети на спирали, които изглеждат като разтегнат тирбушон. Можете да ги видите с етикет „фусили лунги“ или „фусили кол бучо“, за да се различават от широко разпространените къси фусили. Сервират се с класически доматен сос.

Фетучине

Тази паста на ленти идва от италианския град Лацио и се използва в класическите ястия от паста каквото е „Фетучине ал Алфредо“. Фетучине представляват плоски ленти подобни на талиателе, но по-тесни (около 5 мм) и винаги се продават навити във формата на гнездо. Едни от тях са направени от обикновено пшенично брашно (ал уово), други с яйце или спаначени (верди). Фетучеле са подобни, но не са навити на гнездо, а нагънати по дължина.

Лингуине

На италиански лингуине означава „малки езици“. По форма наподобяват спагетите, но са по-тънки и плоски отстрани. Могат да се намерят и лингуинете и „лингуе ди пасера“ (eзик на врабче), които са по-тесни от лингуине. Добре е тези видове да се поднесат със сос от гъст доматен сос и зехтин, както са популярни в южна Италия.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X