Напишете дума/думи за търсене

Кои са различните видовете паста?

Талиателе

Талиателите са паста във вид на тънки лентички с широчина между 8 и 10 мм. Тяхна разновидност са т.н. талиателина, талиарини и талиолини. Традиционните талиателе идват от Болоня. Направени са със или без яйце, както и със спанак (верди). Повечето се продават навити като гнездо. Тяхна разновидност наречена „палиа е фиено“ е пакетирана паста смес от талиателе, направена наполовина с обикновено яйчено тесто, наполовина със спаначено. Поднасят се основно със сос, в който има месо.

Зити

Името на тази паста идва от думата „зита“, която означава годеник. Традиция в южна Италия е по време на годежно парти да се сервират именно зити. Те са много дълги, здрави и кухи отвътре. Преди да се сготвят могат да се начупят в желана от вас дължина. Сервират се с гъсти и тежки сосове.

Ротеле

Имат формата на кормило като кръгът им може да бъде гладък или назъбен. Децата ги харесват и затова повечето супермаркети ги предлагат в различни цветове и типове брашно.

Суха паста за супи

Дребната паста се нарича пастина. Прави се от брашно като то може да бъде замесено с яйце, спанак или моркови. В Италия се поднася в бульони и супи и често присъства в менюто на детските ясли и градини. Много бебета са отбивани от кърменето именно с нея. Тази лека храна е подходяща още за възрастни хора и за болни. Фарфалине и фарфалете, фунгети, и ренете се използват в бульони и бистри супи, а по-големите в гъсти супи като минестроне.

Пълнена паста

Най-разпространени са тортелините, които са специалитет в Болоня. Приличат на пълнени пръстенчета. Тортелините се варят в пилешки или телешки бульон за около 15 минути, докато тестото им омекне, а те набъбнат и придобият нужната форма. В Бродо тортелините се предлагат като основно ястие за вечеря. В Болоня се сервират на новогодишната трапеза, като по-лека храна след коледните угощения. Тестото е жълто ако е направено с яйце, зелено - ако в него има спанак и червеникаво ако е с домати. Пълнежът от месо обикновено е от кайма, наденички или телешко месо с галета, а този със сирене е от пармезан, галета и подправки. Тортелините са много вкусни след като първо се сварят, отцедят се от водата и се запекат с малко масло и подправки или със сметанов, доматен или месен сос и настърган пармезан.

за още практична информация, вкусни предложения и интервюта със специалисти по здравословно хранене търсете списание "Рецепти за здраве"

В новия ни брой ще намерите летни вкусни предложения, с които ще задоволите и най-претенциозното небце. Ще научите кои храни са подходящи за плосък корем. Ще разберете кои са тайните на хляба с квас и как се прави величествен домашен сладолед. Тук са и шест идеи за ястия с кръстоцветни зеленчуци, с които да впечатлите.

Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно кои са най-прочутите безалкохолни напитки по света, ще се натъкнете и на невероятни предложения със сирена.

Ще ви предложим рецепти за нисковъглехидратни омлети.

Ще ви срещнем и с естрагона, който придава изискан аромат на гозбата, а наш специален гост е Анатолий Попов от “Кухнята на Tolik”, който споделя кулинарните си съкровища.

В броя ще откриете меню, подходящо за деца. Ще ви запознаем и с испанската кухня, която е микс от вкусното на гърците и римляните.

От астролога и нумеролога Алена ще научите, че болестите са лечими, стига да осъзнаете коя е грешката, която ги е предизвикала. А рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X