Напишете дума/думи за търсене

Антивъзпалителната диета е лесна и перфектна за сърцето

Американски здравни експерти се заеха със задачата да изследват диети и тяхната полезност и ефикасност. Параметрите, по които са оценявани различните режими на хранене, са леснота на спазване, хранителни стойности, безопасност, ефективност в загубата на тегло и в превенцията от диабет и сърдечни заболявания.

Предимства

питателност

сами изготвяте менюто

Недостатъци

неособено евтина

може да е доста времеемка

Тип: балансирана

Цел: оптимално психично и физическо здраве, както и превенция срещу различни болести

Твърдението: хроничните възпаления причиняват хронични болести. Намаляването на възпалението предотвратява болести, свързани с напредването на възрастта и повишава общото здравословно състояние.

Теорията: тази диета е разработена от Андрю Уейл – доктор и новатор в областта на интегративната медицина. Тя е базирана на схващанията на създателя си, че определени храни може да причиняват или да преборват хронични възпаления. Освен почервеняването и подуването, които се наблюдават, когато тялото се опитва да се пребори с хроничната инфекция, възпалението може да доведе до сърдечносъдови заболявания, рак и Алцхаймер. Стресът, токсините от околната среда, физическата активност и диетите, на които се подлагаме, играят роля за статуса на възпаленията. Тази диета твърди, че ще подобри нивата на ментално и физическото здраве, ще снабди организма с постоянна енергия, ще намали риска от старчески болести, като дава на тялото здравословни мазнини, богати на фибри плодове и зеленчуци, много вода, ограничени количества животински протеин, освен когато става дума за риба.

Как работи

Антивъзпалителната диета е базирана на дневен прием на калории между 2000 – 3000. Това зависи от пола, ръста и нивото на активност. Около 40-50% от калориите се набавят от въглехидрати, 30% от мазнини, 20-30% от протеини. Доктор Уейл съветва да се консумират и от трите групи при всяко хранене.

Ще отслабнете ли

Най-вероятно. Методът на Уейл е на базата на Средиземноморската диета, която със сигурност дава доста добри резултати при загубата на тегло.

Съществуват ли рискове за здравето

Не са документирани странични или пагубни ефекти. Диетите от групата на средиземноморските се свързват с намаляването на риска от сърдечни заболявания, с намаляването на кръвното и с намаляване нивата на лошия холестерол.

Лесна ли е за спазване

Изключително. След като няма стриктни хранителни планове, Антивъзпалителната диета дава повече гъвкавост в изпълнението си. Просто трябва да нагласите питателния си режим на няколко ключови принципа – много плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, много риби и продукти с рибна мазнина.

Ситост

Няма да усещате глад. Тази диета позволява дневен прием до 3000 ккал. Освен това се консумират доста фибри, което със сигурност ни държи дълго време сити.

Скъпа ли е

Няма нужда да купувате прясна риба, и такава от консерва ще ви свърши работа, но със сигурност ще трябва да си набавяте свежи плодове и зеленчуци, които невинаги са с най-ниската цена на сергиите. Ако все пак решите да консумирате само прясно уловена риба, със сигурност ще се вдигне малко цената на хранителния ви режим.

За още вкусни рецепти, разговори със специалисти, практични съвети и срещи с любими блогъри търсете списание "Рецепти за здраве".

В новия ни брой ще намерите неустоими идеи, с които ще впечатлите и най-капризния чревоугодник. Ще научите какви са френските правила за здравословно хранене, ще разберете всичко за шоколада. Ще ви споделим най-примамливите рецепти за най-лесните и вкусни домашни бисквитки, с които ще зарадвате и малки, и големи. Ще ви поканим в азиатските кулинарни дебри благодарение на виетнамската кухня, ще ви запознаем с полезността на бахара и с меню, подходящо за хора, страдащи от хроничен панкреатит. Ще ви подшушнем как се прави салам он маслини и сушени домати. Предлагаме ви шест рецепти брауни. Традиционно сме помислили за вегетарианците и за тези от вас, които предпочитат нисковъглехидратното хранене.
Тук са и вкуснотиите от специалната ни рубрика „В кухнята на баба“.
От страниците ни ще стане ясно какви ястия, приготвени от свинско месо, консумират по света.
Наш специален гост е Здравка от блога „Черпак с мерак“, която ни въвежда в тайнствата на автентични родопски рецепти. В новата ни рубрика „Имаме гости“ всеки брой ще ви предлагаме лесни и бързи менюта за вечеря или обяд.
В броя ще откриете идеи за смутита, детско меню, впечатляващи основни гозби.
От проф. Христо Мермерски ще научите коя е лечебната смес при безплодие. А рецептите, които не бива да пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X