Напишете дума/думи за търсене

д-р Емилова съветва как да се отървем от коремните мазнини

За напълняването в коремната област не може да бъде обвиняван точно хормонът естроген - обръща внимание още в уводните си думи д-р Людмила Емилова. "Основната разлика в хормонално отношение между мъжкия и женския организъм е в съотношението и мястото на синтез на половите хормони - изтъква лекарката. - Докато при жените естрогенът и прогестеронът предизвикват отлагане на мазнини по ханша, бедрата и гърдите, то при мъжете доминацията на тестостерона обуславя по-лесно трупане на мазнини в коремната област, както и по-големи и мускулести ръце и крака. Затова трупането на мазнини основно в коремната област при женския организъм е възможен сигнал за хормонален дисбаланс. Това означава, че нивата на женските полови хормони, включително и естрогените, са по-ниски в сравнение с мъжките. При такова положение потискането им би било неправилно. Препоръката е да се проведе консултация със специалист и да се направят необходимите лабораторни изследвания."

Какво показват научните проучвания и дългогодишната практика на д-р Емилова? "Когато се установят много високи нива на естрогени при жените, по-малкият проблем е отлагането на мазнини в съответните части на тялото. По-опасното е, че това теоретично увеличава риска от рак на млечните жлези - не всеки се разболява, разбира се, но рискът е по-голям. Най-голям ефект при тези случаи има изключването на всякакви животински продукти и рафинирани въглехидрати от менюто. Сред природните продукти, идващи на помощ, е екстрактът от гроздови семки. Той съдържа процианидин димери, инхибитори на ароматазата, обвинявана за превръщането на мъжките полови хормони в женски - естрогени. Полезни са и продуктите, съдържащи фитоестрогени. Такива са изофлавоните в соята и безкостилковите плодове, както и лигнаните в лененото семе, сусама, елдата и чията. Те не само че не повишават ефекта на ендогенните естрогени и риска от рак на гърдата, а обратно - значително го намаляват. Този ефект се обуславя от наличието на два вида естроген-рецептори в нашето тяло - алфа и бета. Въпросните фитоестрогени се захващат за бета, докато животинските - за алфа, и имат различно действие. Има обаче един вид фитоестрогени, които доказано се залавят за алфа-рецепторите и действат като животински върху човешкото тяло. Това са фитоестрогените, влизащи в състава на хмела, така че прекаляването с това растение, както и с бирата, може да има негативен ефект и при двата пола. Важно е да се знае също, че добрите бактерии в червата способстват за активиране на лигнаните и е необходимо да си ги подсигурим чрез редовен прием на Лактобацилус Булгарикус."

д-р Емилова
д-р Емилова

Много замърсители на околната среда, “приличащи” на собствените ни хормони, заблуждават организма, че имаме високи нива на естрогени, и крият вече изброените рискове, казва д-р Емилова. Сочи за пример бисфенол А, който се отделя от много от пластмасовите кутии, бутилки и чаши, особено когато ги ползваме за топли и горещи храни и напитки, а те не са предназначени за това. "Моят съвет е да ги изхвърлим от употреба", категорична е специалистката.

В случаите на хормонален дисбаланс - когато женският организъм отделя повече мъжки полови хормони, тя препоръчвам един или няколко курса на лечебно гладуване, според индивидуалния случай. "Постига се възстановяване на нормалните функции на яйчниците и другите жлези с вътрешна секреция. Здравословното хранене след това гарантира балансираното производство на хормони. Премахването на мазнините около корема ще отдалечи и риска от инфаркт и инсулт- аргументира се д-р Емилова в отговора си за читателката на рубриката "Сила за живот". - Да не забравяме, че увеличената обиколка на талията може да е свързана с всекидневен стрес и обездвижване. Затова природосъобразното хранене задължително се съчетава с движение и светли мисли."

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X