Напишете дума/думи за търсене

Витаминозно меню бори пролетната умора

През пролетта мнозина усещат необяснима тревога и апатия, загуба на сили и лошо настроение. Симптомите се смятат за нормални за сезона, а диетолозите съветват да ги туширате със солидна порция серотонин. Това е вещество, което се изработва от централната нервна система и управлява емоциите, апетита и настроението, има антистресово, противовъзпалително и противоалергично действие, участва в регулирането на съня, тонизира и стимулира имунитета.

Може да влияем на нивото на серотонина чрез храната, която консумираме

Най- важно е менюто да е разнообразно – да включва белтъчини, мазнини и въглехидрати. Съотношението им е индивидуално за всеки, затова е най-добре да се консултирате с диетолог. Има и фактори, които понижават нивото на серотонин – пушене, алкохол, кафе, прекомерна употреба на месо и захар.

За да се избавите от неразположението през пролетта, наблегнете на рибата и морските дарове (калмари, скариди, раци, водорасли), които съдържат голямо количество Омега-3 и Омега-6 мастни киселини. Непременно включете в менюто си зелена салата, целина, карфиол, броколи, овесени ядки.

През пролетните месеци най-доброто средство срещу нарушения в съня и апетита, раздразнителност, умора и главоболие, е похапването на свежи плодове и зеленчуци – около 1,3 кг на ден, в суров или сготвен вид. За да се предпазите от евентуалното съдържание на нитрати в зелените зеленчуци, ги накисвайте предварително за половин час във вода.

Избягвайте консервираните храни, чипса, прекалено мазните продукти, газираните напитки и алкохола. Може да консумирате спокойно по чаша червено вино дневно, то е мощен антиоксидант. Пийте поне по литър и половина вода на ден, за да помогнете на организма да се освободи от натрупаните през зимата токсини. За подобряване на настроението и поддържане на умствената и физическа работоспособност, наблегнете на следните витамини, но предпочитайте свежите храни пред синтетичните препарати.

Витамини В9 и В12 регулират дейността на нервната система и действат като антидепресант, помагат да се справите с умората. За да се снабдите с тях, хапвайте зелена салата, жълтък, месо, черен дроб, риба, млечни продукти.

Витамин С защитава от стрес и депресия, повишава имунитета, ускорява зарастването на рани. На него са богати цитрусовите плодове, кивито, малините и ягодите, зелето.

Витамин D – изработва се в организма под въздействието на слънчевите лъчи. Ще го намерите в мазните риби, млечните продукти, телешкото месо.

Не забравяйте и:

Магнезий – понижава напрежението, стимулира организма интелектуално и физически, съдейства за спокоен сън. Съдържа се в рибата и морските продукти, зърнените храни, шоколада, сухите плодове.

Цинк – защитава от инфекции, а дефицитът му може да доведе до косопад и проблеми с кожата и ноктите. Ще го откриете в сиренето, яйчния жълтък и стридите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X