Напишете дума/думи за търсене

Храни против схващане, умора и нисък имунитет

Студ, стрес и умора. Те са способни да преборят всеки организъм. Ако се почувствате скапани и на ръба на поредната настинка, викнете на помощ някои важни и подходящи за болежката ви витамини и минерали. В кои храни се съдържат добавките, които ще укрепят нашето здраве.

Ако сте се схванали

Всичко ви боли, мускулите ви са схванати, нямате никакви сили, а се налага толкова много неща да свършите.

Заложете на манган. Той е необходим, за да се борите с възпаления на ставите и при всякаква мускулна умора. Помага за възстановяване след тежко физическо натоварване.

Набавете си го от синап, ананас, спанак, чесън, грозде, зелен фасул, боб.

Ако сте изтощени

През целия ден се прозявате и нямате никакъв прилив на енергия. Заложете на жен-шен. Той ще ви помогне да сте работоспособни, съсредоточени и тонизирани. В комбинация с витамин С ще ви зареди с енергия, за да издържите студените месеци. Жен-шенът се предлага под формата на таблетки, екстракт, капсули, чай или тинктура.

Ако сте стресирани

Имате хиляди ангажименти, напрежението в работата е огромно, вкъщи ви чакат куп задачи, нямате време да се отпуснете и да релаксирате. Заложете на витамини от група B. Те имат важна роля в метаболизма на въглехидратите и са необходими за функционирането на мускулната и нервната система. Имат положително действие върху централната нервна система, подобряват умствената работоспособност и подпомагат производството на енергия. Освен това витамините от група В понижават нивото на стрес, затова ги наричат “витамини на доброто настроение”. Набавете си от пълнозърнести култури, леща, слънчогледово семе, яйца, броколи, сьомга, орехи.

Ако сте с понижен имунитет

Възстановявате се от тежък грип и нямате никакви сили, а вече трябва да се връщате на работа. Заложете на най-мощните антиоксиданти - витамини А, С и Е. Те подпомагат организма да се възстанови след болест или тежко натоварване. Най-добрият вариант е да ги комбинирате с микроелементи като желязо, фосфор и калций. Ако сте от тези, които всяка зима боледуват, вземете мерки превантивно и приемайте витамин В и Е, заедно с цинк и желязо.

Набавете си ги чрез храната или най-добре приемайте пчелно млечице. Всички изброени елементи се съдържат в него. То повишава имунитета, подпомага обмяната на веществата, намалява нивото на лошия холестерол, подобрява апетита, има противовирусни свойства.

Ако сте депресирани

Чувствате се потисната и меланхолията и тъгата не ви напускат.

Заложете на Омега 3 и Омега 6. Тези есенциални мастни киселини стимулират имунитета, намаляват кръвното налягане, снижават лошия холестерол и едновременно с това съдействат за премахване на депресията. Набавете си ги от сьомга, херинга, пъстърва, орехи, ленено масло.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X