Напишете дума/думи за търсене

Как да се предпазим от силно замърсения въздух

Опасно мръсен въздух у нас отчетоха контролните органи от началото на годината. Особено в големите градове проблемът е сериозен и докато не се вземат мерки от държавата, всеки от нас е длъжен да реши как ще предпази себе си и семейството си.

Ако спортувате, правете го на закрито или много рано сутрин. Същото важи и за хората, които разхождат домашните си любимци или ходят пеша до работа. Използвайте по възможност странични маршрути. Най-тежко е положението по булеварди и основни артерии. Избягвайте ги, дори да сте в превозни средства. Може да се ориентирате в обстановката и с помощта на приложения (търсете ги като air report). Тук пък може да видите какво измерват уредите в цяла България и не само.

Ако водите детето си сутрин на училище или детска градина, тръгвайте още по-рано, преди да са се образували задръствания, и използвайте предпазни маски, поне докато се вземат някакви мерки със замърсения въздух в градовете.

Ако завали дъжд или сняг, се радвайте, но не излизайте веднага навън, ами изчакайте да понавали и водата да отмие праховите частици. Половин или един час дъжд сериозно подобряват ситуацията, особено ако има и вятър.

Голям проблем е дилемата да проветрявате ли помещенията или не, защото в същото време се намираме във вирусен период. След като проверите в Интернет нивото на замърсяване около вас, може да прецените – ако в този момент то е високо, изчакайте с проветряването. Ако данните са спокойни, проветрявайте.

Хранете се много здравословно. Яжте плодове и зеленчуци, пийте фрешове и смутита, наблягайте на максимално естествени и биологично чисти храни. Забравете за консервираните храни и полуфабрикатите. През уикенда бягайте в планината или на друго чисто природно място.

Витамините от В-групата намаляват вредата от натрупването на фините частици. Специалистите препоръчват да съчетаете приема на фолиева киселина с витамин В6 и B12.

Поддържайте максимално чист въздуха вкъщи с помощта на зелени стайни растения, солна лампа или уред за пречистване на въздуха. Ако живеете в близост до замърсен район, най-добре е да съчетаете и трите метода.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X