Напишете дума/думи за търсене

Полански смразява киносалоните другата седмица

На 2 февруари по кината тръгва един вълнуващ филм на режисьор, който не може да остави никого безразличен. Роман Полански често е свързван със скандалите в личния му живот, които не стихват, но в същото време за киноманите е по-интересен със способността си да изгради съвършения трилър. Филмите му често се сравняват с тези на Алфред Хичкок - заради характерната употреба на черен хумор, съспенс и сюрреализъм. Полански е виртуоз в жанра „параноичен трилър” и обича да разказва аморални истории за обикновени хора, борещи се с един враждебен и преднамерен свят.

„По действителен случай” е  копродукция на Франция, Белгия и Полша - напрегнат и провокативен психологически трилър, създаден въз основа на едноименния роман на Делфин дьо Виган, която нашумя у нас с драматичната автофикция „Силна е нощта” (изд. „Колибри“), роман за чаровната и нестабилна психически майка на писателката, завършила живота си със самоубийство. След поредното представяне на новата си книга притеснената от големия й успех авторка се запознава с красивата и елегантна Л. Двете се сприятеляват все повече, докато постепенно от приятелка и утешителка Л. се преобразява в демонична фигура и обсебва живота и душата на писателката, започва да прилича на нея, да работи вместо нея, да се облича като нея, да си служи с лявата ръка като нея… Напрежението малко по малко нараства, в доверието на героинята се промъква съмнение, подозрение, на пръв поглед невинни думи, жестове и случки сякаш предвещават драма. Л., която упражнява професията на писател в сянка, не спира да подтиква героинята, междувременно изпаднала в тежка творческа криза, да напише нов роман, в който всичко да е истина и само истина. След малък нелеп инцидент двете се оказват затворени в провинциална къща, където истинската природа на Л. се разкрива в цялата си чудовищност. 

Сценарият е дело на Оливие Асайас („Личен купувач”, „Облаците на Силс Мария”) и Роман Полански („Горчива луна”, „Пианистът” „Деветата порта”), оператор е Павел Еделман („Пианистът”, „Катин”). Главните роли са поверени на френската актриса Еманюел Сене, съпруга на режисьора, и Ева Грийн („Мечтатели”, „Казино Роял”) – двете представляват умопомрачителен тандем. През 2017 г. „По действителен случай” спечели наградата ФИПРЕСИ на международната критика от филмовия фестивал в Стокхолм, а у нас бе представен на фестивала Cinelibri.

Информация за всички предстоящи прожекции ще бъде достъпна на www.cinelibri.com, във фейсбук страницата на фестивала и в страниците на съответните киносалони.

Предлагаме ви да видите трейлъра, както и откъс от книгата "Роман за Полански" (изд. "Колибри"). 

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X