Напишете дума/думи за търсене

С това се прави съвършен маникюр в домашни условия

Има основни правила, стане ли дума за съвършен маникюр. Ако разполагате с необходимите инструменти, свободно време и търпение, може да си направите и професионален маникюр у дома.

Козметичните продукти за нокти и ръце имат най-разнообразен състав и начин на употреба, в зависимост от целта, за която са формулирани. Ето някои от най-важните.

• Антисептик. Използва се за предпазване от инфекция при малки наранявания на тъканите, ограждащи нокътя.

• Основно покритие. Безцветна течност, която се поставя върху естествения нокът преди цветния лак. Позволява на лака да се полепи здраво за нокътната повърхност; оформя твърд блясък, който предпазва лака да образува петна върху нокътната плочка.

• Кремове за кожичките. Специални кремове с главна съставка ланолин, нефт или пчелен восък. Предназначението им е да коригират чупливи нокти и суха кутикула. Могат да се използват през деня.

• Кутикулно масло. Специално масло, използвано за омекване и смазване на кожичката около ноктите на пръстите и краката.

• Препарат за отстраняване или разтваряне на кутикула. Разтвор от алкални съединения, глицерин и вода, използван за омекотяване и премахване на мъртва кутикула около нокътя.

• Суха политура за нокти. Прах или паста, използвани с кожена четка за полиране на ноктите.

• Крем и лосион за ръце. Препоръчват се за суха, напукана или раздразнена кожа. Кремовете за ръце са приготвени от успокоителни и овлажнителни субстанции и се поставят след маникюра. Лосионите имат подобен на кремовете за ръце състав, но с омекотено действие поради високото им съдържание на масло. Кремовете и лосионите могат да се използват при горещ маслен маникюр.

• Лак за нокти. Вискозен лак за боядисване и лакиране на нокти. Нитроцелулозен разтвор, съдържащ летливи субстанции като амилов ацетат, смесен с рициново масло за предпазване от бързо изсъхване, също смола и оцветител. В допълнение към завършения вид на нокътя, целта на лаковата апликация е да се получи по-голяма здравина на нокътното покритие. Винаги поддържайте лака достатъчно рядък, за да изтича свободно. Ако е много сгъстен, му прибавете малко лаков разтворител и разклатете шишенцето добре.

• Избелител за нокти. За отстраняване на петна и избелване на ноктите.

• Балсам за нокти. Продукт с овлажнителни съставки срещу изсъхване и чупливост. Използва се независимо от маникюра, обикновено през нощта, върху чисти, сухи нокти.

• Разтвор за изсушаване. Предпазва лака от лепливост и загуба на блясък. Съществува във вариант на спрей или се нанася с четка директно върху лаковото покритие.

• Препарат за втвърдяване на ноктите. Предпазва ги от разцепване или лющене. Поставя се върху ноктите преди основното покритие. Ноктите трябва да са идеално чисти и сухи. Има три типа втвърдители: протеинови, формалдехидни и найлонови.

Формалдехидните втвърдители благоприятстват образуването на кератинови фибри за заздравяване на нокътя и съдържат не повече от 5 % формалдехид, понеже по-високият процент може да повреди нокътя.

Найлоновите втвърдители са комбинация от безцветен лак и найлонови фибри, които се поставят вертикално и след това хоризонтално върху нокътната плочка.

Протеиновите втвърдители са комбинация от безцветен лак и колагенов протеин.

• Лакочистител. Използвайте неацетонов лакочистител за изкуствени нокти, понеже ацетонът ще размекне и разтвори лепилото и ще повреди изкуствените нокти.

• Разредител за лак. Продукт за разреждане на лак за нокти; съдържа ацетон или друг вид разредител.

Топ лак. Течен, безцветен емайл за нокти, полаган върху лака, за да го предпазва от напукване и повреждане на блясъка.

Из „Козметология – стандарти и техники”

Книгата може да поръчате тук!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X