Напишете дума/думи за търсене

Ако имате болки във врата и гърба, правете това

Добрата стойка е много по-важна, отколкото си мислим. Неправилното стоене или седене означава, че мускулите и ставите ни не функционират правилно през цялото време и може да причинят хронична болка, атрофия, всякакъв вид ставни възпаления и контузии, проблеми с дишането и храносмилането и прочие телесни дискомфорти. Вратът и гърбът са най-честите потърпевши от неправилната стойка, която на всичкото отгоре не е особено привлекателна.

С какво да помогнете на болките във врата и гърба?

1. Ходете с удобни обувки

Стъпалата са основата на цялото тяло, затова правилното развитие и грижа за мускулите и ставите им са ключът към добра стойка. Най-естественото нищо за хората е да ходим боси, когато времето позволява. Обувките на ток и тези с дебели подметки са първите неща, от които трябва да се откажете.

2. Добавете калций в диетата

Калцият е изграждащото вещество на костите. Колкото повече остаряваме, толкова по-чупливи стават те. Ако имаме силен скелет, това ще помогне на правилната стойка и ще избегнем всякакъв тип неудобности и болка, причинени от неправилни пози. Затова яжте храни, богати на калций. Такива са млечните продукти, ядките, бобовите култури.

3. Приемайте витамин D

Костите имат нужда от този витамин, за да абсорбират по-добре калция. Може да си го набавяте с храна и чрез слънчева светлина, но ако тези два източника не са достатъчни, приемайте го под формата на хранителна добавка.

4. Вдигайте тежести

Не иде реч да ставате щангист, но малки тежести под формата на пазарски торби или раница ще свършат работа. Не прекалявайте обаче с килограмите и сменяйте раменете. Регулярното вдигане на тежести ще ви предпази от развитие на остеопороза и гърбици с напредването на възрастта.

5. Упражнения, с които ще се отървете от болката

Кобра

Легнете по корем, изпънете краката, сложете ръцете плътно от двете страни на бедрата, издишайте и бавно вдигнете главата и гръдния кош от пода, използвайки само мускулите на гърба, без да си помагате с ръцете. Дръжте бедрата на земята, повторете упражнението 3 пъти.

Стол. Изправете се и издишайте, докато сгъвате коленете на 90 градуса. Изпънете ръцете напред. Тялото ви трябва да застане в поза стол. Вдишайте и издишайте два пъти и се изправете. Повторете упражнението 3 пъти.

Дъска (планк)

Сложете дланите и пръстите на краката на пода. Задръжте така колкото може повече.

6. Сменяйте позата

Седенето в една позиция с часове може да доведе до мускулна умора и в резултат да се сдобиете с неправилна стойка, болки във врата и в гърба. Ставайте, разхождайте се и се протягайте поне два пъти в рамките на час. Ако сте твърде заети, навийте си аларма, която ще звъни през половин час.

7. Подобрете баланса си

Има различни фитнес пособия, които ще ви помогнат за това. Ако пък нямате време да отскочите до залата, вървенето върху нестабилни и меки повърхности като пясъка може да се окаже удачно. Балансирането свързва мозъка, нервната система и мускулите, които създават по-добра координация и подобряват стойката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X