Напишете дума/думи за търсене

Професионални съвети за перфектен грим - втора част

С годините гримирането се е превърнало в една от най-важните разкрасителни процедури за почти всяка жена. Ако е майсторски поставен гримът трябва да прикрива несъвършенствата и да подчертава красивите черти на лицето. Има случаи, в които дотолкова сме свикнали да гледаме някоя дама гримирана, че когато я видим без грим почти не можем да я познаем. Но гримирането не е лесна задача. То изисква време, търпение, малко умение и разбира се, познаване на някои основни правила. Запознахме ви с коректорите, с фон дьо тена, с пудрите за лице, с ружа и особеностите им за нанасяне.

Оцветяване на устните

Червилата за устни представляват козметични препарати във форма на паста в метална или пластмасова тръбичка, които се предлагат в различни разцветки. Употребяват се за боядисване на устните, да подчертават или коригират формата им. Някои съдържат субстанции за слънчева защита, други имат овлажнители, за да предпазват устните от изсъхване и напукване.

Химичен състав на продуктите за оцветяване на устни

Червилата за устни се предлагат в различни форми: кремове, гелове, моливи и др. Всички са формулирани на базата на восъци, мазнини и бои. Рициновото масло е основната съставка на червилата, но се използват и други видове масла, като маслиново, минерални масла, сусамово, какаово, лецитин и водородизирани растителни масла. Восъците обикновено са парафин, пчелен восък, карнауба и канделилов восък. Оцветяващите субстанции са най-различни: железни оксиди, mica и annatto са естествени оцветители, които понякога се използват в червилата.

Приложение на оцветяващите продукти за устни

Артистичността и личният вкус са много съществени при избор на подходящ цвят и нюанс за устни. Настоящата тенденция е към по-светли и по-тъмни цветове с определен стил на нанасяне, като по-силно очертани контури, блясък, леко боядисване или матиране. Съобразявайте се с цвета на очите, тена на кожата и формата на устните, преди да изберете и поставите червилото.

За очертаване на контурите използвайте върха на малка четка, като започнете от външния ъгъл на горната устна в посока към средата й. Повтаряте същото и от другата страна. Свързвате центъра със закръглени движения, като следвате естествената линия на устната. Повтаряте процедурата и с долната устна от външните ъгли и свързвате линията в средата. Стремете се към симетрия и баланс.

Молив за устни

Очертаването на устните се извършва с цветен молив за устни. Така се задържа цветът по-дълго. Често се използва и за коригиране на грима. Очертаването става с тънко изострен молив, каквито се предлагат в голямо разнообразие на цветове. Някои повтарят с молив очертанията на устните за по-лесно нанасяне на червилото.

Линията се прави обикновено преди боядисването на устните, за да се осигури точната им граница. Изберете цвят на молива, който хармонира с цвета на червилото. Очертаната линия не трябва да е много тъмна или по-ярка от устните. Преди употреба подостряйте молива и го избърсвайте с чиста кърпа. Винаги го почиствайте.

Очертаването на устните започва от външния ъгъл на горната устна и линията се движи към средата. Повтаряте същата процедура и от другата страна. Свържете центъра със закръглени движения, като следвате естествената линия на устната. Очертайте и долната устна също от външните ъгли, като не излизате от естествената им линия.

Нанасяне на сенки за очи

Сенките за очи имат за цел да акцентират контурите на клепачите. Те се предлагат във всичките цветове на дъгата – от топлите до студените, неутрални или по-ярки, по-светли или по-тъмни. Някои очни сенки могат да бъдат влажни или сухи и също се предлагат в различни вариации – металически, блестящи или росни.

Химичен състав на сенките за очи

Разнообразието от сенки е огромно – във вид на моливи, кремове, сухи пудри и се продават заедно с апликаторите (Фигура 20-7). Моливите и кремовете-сенки са на водно-маслена основа, съдържат восък, парфюм, консерванти и цвят. Водоустойчивите сенки имат разтворима основа и алкохол. Сухите сенки имат почти същия състав, както пресованите пудри за боядисване на части от лицето.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X