Напишете дума/думи за търсене

Супермама на пет деца вдъхновява десетки жени да имат повече от едно дете

снимка Теодора Янкова
снимка Теодора Янкова
Звучи като "супермама", в същото време знам, че ти коства много и че не гледаш на себе си като на герой.

Разбира се! Ако мислиш, че възпитанието ми се получава лесно и перфектно, не, ни най-малко. На моменти сякаш тотално губя контрол. Изпитвам безпомощност и безсилие, дори плача. Нямам идея как да подходя, какво да направя. Усещането, че съм се провалила като майка ме съсипва. Страхът, че децата ти могат да страдат заради твоите грешки, е нещо ужасно. Понякога децата ме влудяват - идва ми да ги хвана и да ги удуша. Майката преминава през всевъзможни състояния и емоции по време на възпитанието на децата си. Не знам какви нерви и самообладание трябва да има човек, за да е винаги спокоен и да действа максимално адекватно.

снимка личен архив
снимка личен архив
Мисля, че това харесват най-много в теб хората - че си безумно открита. Публикуваш снимки на торта, която никой не може да повярва, че е дело на човешка ръка, още по-малко на само чифт човешки ръце, но ти не криеш в текста и какво ти е коствало да я сътвориш.

Хората, които четат блога ми, знаят, че аз не съм човек, който се жалва и оплаква, но и не съм човек, който прикрива нещата или ги представя прекалено розови. Винаги съм споделяла нещата такива, каквито са. Няма нищо съчинено и неискрено в блога. Много мъже, оказва се, го четат, както и приятелите на големия ми син. Странно е, защото там аз споделям чисто женски и майчински неща. Явно мъжете и тийнейджърите също успяват да намерят нещо за себе си.

снимка Милена Коцева
снимка Милена Коцева
Сигурно често те питат как споделяш толкова лични неща в блога си?

Да, постоянно, а от друга страна виждам, че хората имат необходимост да четат тези споделяния. На мен това ми харесва, защото наистина обичам да помагам. Такава съм и винаги ще съм такава, нищо че съм получавала и шамари заради желанието си да помагам. Ежедневно получавам лични и емоционални писма - например как някой е решил да има три деца, гледайки нас. Случвало се е момичета, които научават, че са бременни, без да се познаваме, да го споделят първо на мен и чак след това на майките и съпрузите си. Сигурно ме усещат близка, четейки блога. С толкова много момичета се познавам само виртуално. Да прочетеш „искам да съм като теб“, „ти си моят идол“ или „ти си моето вдъхновение“ е супер зареждащо, но и много отговорно. Това ме прави безумно щастлива и още по-силна.

снимка личен архив
снимка личен архив
За какво най-често пишат - за деца, за семейство, за торти?

В началото бяха главно поръчки за торти и молби да им помогна и те да правят торти. Нито едно писмо не съм оставила без отговор, каквото и да ми е коствало това. По едно време си лягах в 5 и ставах в 7. Но съм такъв човек - когато някой има нужда от мен, не мога да откажа.

Идеята за блога беше на моя съпруг. Той твърдеше, че тортите ми са харесвани и специални, защото всяка си има своя история и хората трябва да знаят за нея. Така започнах да водя блога "Буболинката" (https://bubolinkata.blogspot.bg). В началото изобщо не вярвах, че някой ще го чете, но грешах. Статистиката сочеше все по-голям брой читатели.

Разказвах колко много емоции и старание влагам във всяка торта, за кого е направена, по какъв повод. С времето започнах да споделям и много лични неща от моя живот, нямащи нищо общо с тортите. Така и читателите на блога взеха да ме питат всевъзможни неща - за готвене, за възпитание, свекърви, секс, всичко. В един момент се превърнах в психотерапевт, при това за хора, които не виждах.

Това е съчетание на двете ти мечти - майчинското и учителското.

Да, наистина е така. И вярвам, че това е моето призвание.

бебе Бела снимка kemihphotography
бебе Бела снимка kemihphotography
Мислила ли си какъв ще е животът ти, когато и Бела порасне?

Много внуци, кучета, къща, голям двор. Но не си представям спокойствие. Нямам нужда от спокойствие. Обичам да съм в движение, да имам 1000 идеи в главата си, които чакат да бъдат реализирани. И старините така си ги представям.

снимка личен архив
снимка личен архив
А това с тортите как започна?

Супер на шега. Бях в майчинство с третия ми син и той беше на 5-6 месеца. Гледах по телевизията наши сладкари, които бяха взели второ място на световен конкурс. До този момент нищо не знаех нито за торти, нито за сладкарски фондан. Нямах нито кулинарно, нито художествено образование. Страшно се впечатлих от тези хора, които в ефир направиха патенце от фондан. Реших, че и аз ще се пробвам. Дори нямах идея откъде може да се купи захарно тесто. Изкупих пластилина от кварталната книжарница и започнах да тренирам с него в продължение на два месеца. Когато направих първата си торта - беше за рождения ми ден на 3 март, никой не повярва, че е мое дело. Беше с рози и с панделка от захарно тесто. Дори най-близките ми не повярваха, че аз съм я правила. Така се започна. Година по-късно получих и първата си поръчка за торта. После поръчките заваляха. За половин година бях станала толкова популярна, че понякога на ден получавах по 30 запитвания за торти. Две-три години се занимавах интензивно с поръчки, но нямах никакво време нито за съпруга ми, нито за децата и това ужасно ми тежеше. Една вечер мъничкият дойде при мен, искаше да го гушкам, а аз го отпратих, защото бях заета с поредната торта. Той каза: "Ясно, значи обичаш тортите повече от мен!" Ревнах с глас и дотам бях. Продължих да правя торти само за най-близките ми.

снимка личен архив
снимка личен архив
За погачата на Бела беше сътворила поредните чудеса. Ако човек погледне само снимките, ще каже, че всичко е подготвено от екип от хора. А ти си направила всичко сама, с бебе на ръце и четири момчета вкъщи, без да броим съпругът... Откъде черпиш сила?

При мен проблемът е, че имам желание да направя хиляди неща, но ги оставям за последния момент. Но когато той настъпи, успявам да се мобилизирам и да сътворя чудеса в рамките на два-три дни.

Предполагам, че докато го правиш, и умора не усещаш?

Никаква умора! Точно обратното - самозареждам се. Колкото повече неща правя, за толкова повече имам сила. Ако и работата ми спори, се ентусиазирам страхотно!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X