Напишете дума/думи за търсене

Тагетесът - любимото цвете на лятото

Високите сортове до над метър

Те са по-скоро цветя за рязане или за лехи. По-известните декоративни форми са:

Gold Dollar - гигантски сорт (90-120 см) с оранжево-червени, неароматни, гъсти, кичести, почти сферични кошнички.

 Zigronenprinz - има едри карамфилоподобни, гъсти, кичести, кълбести лимонено-жълти съцветия.

Goldlicht - кошничките са карамфилоподобни, полусферични, кичести. Имат яркооранжеви езичета и малко на брой тръбести цветчета.

Gelber Stein е хибрид с хризантемоподобни кошнички, обагрени в светло златисто-жълто.

Sonnenschein се характеризира с хризантемоподобните си златисто-жълти съцветия с множество големи тръбести цветчета със завити надолу остри лопатовидни краища и един ред езичета.

Някои се използват рядко

Поради сравнително дребните си и ненатрапчиви кошнички, тези цветя се комбинират много лесно с други растения.

Сред известните хибриди се открояват:

Lemon Gem - обилноцъфтящ сорт със светложълти с лимонов оттенък съцветия.

Golden Ring - съцветията му са дребни, простоцветни с яркожълти езичести и оранжеви с кафяви точки по края тръбести цветчета.

Gnom е ниска форма с малки кошнички с 5 езичести яркожълти цвята и оранжеви тръбести цветчета.

Невзискателни са към условията

Те са топлолюбиви растения - при температура под 10°C придобиват особен налеп и прекратяват растежа си, а под 0°С загиват. Оптималната температура за растеж и развитие е над 18°С, затова изчакайте да мине опасността от късните пролетни слани преди да ги засадите на постоянно място в градината.

За да цъфтят пищно им е нужна пряка слънчева светлина. Понасят и леки краткотрайни засенчвания, но това намалява интензивността на цъфтежа.

Туртите не са претенциозни към почвата. Виреят добре на всякаква градинска почва, стига да не е прекалено глинеста и прекомерно влажна. Глинестата почва задържа водата и при такива условия растенията загиват. Добре дренираната и не много богатата на хранителни вещества пръст е най-подходяща за тагетесите.

Подхранване не е необходимо, но ако почвата е твърде бедна на хранителни вещества може да я наторите еднократно преди засаждането на цветята.

Туртите издържат периодични, но не много дълги засушавания. Продължителната липса на влага се отразява неблагоприятно върху декоративните качества на цветята. Но добрата новина е, че при отстраняване на причините за влошения им вид и малко грижи те бързо се възстановяват.

Премахвайте прецъфтелите съцветия и така ще стимулирате формирането на нови пъпки.

Размножават се от семена

В един грам се съдържат 250 броя семена от изправената турта, 350 от разперената турта и около 1 200 от теснолистната турта.

Пазят кълняемост 4 години. Поникват бързо - за 5-7 дни. Ако ги засявате на постоянно място в градината, това трябва да става в края на май - началото на юни.

Пониците на тагетесите понасят пикиране, защото имат добре развита коренова система, която задържа почвата. Това прави възможно производството на разсади, което не е никак трудно в стайни условия на светъл прозорец. Семената се засяват в сандъчета в средата на март за изправената турта, а разклонената и теснолистната турти се сеят в началото на април. Тъй като семената са едри трябва да се засяват на около 1-1,5 см едно от друго. Ако се окаже, че гъстотата е голяма се пикират.

Изваждат се на открито в края на май - началото на юни. Понасят леко пресаждането във всяка възраст, дори по време на цъфтеж.

Тагетесите притежават антибиотични и бактерицидни свойства. В някои страни се използват за обеззаразяване на почвата като предшестваща култура. Интересен е и фактът, че тагетесите, които са засадени в близост до домати или др. зеленчукови растения ги предпазват от редица гъбни заболявания, най-вече от фузариоза, защитават и от някои видове нематоди.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X