Напишете дума/думи за търсене

Законите на красивата петуния

Внимавайте с поливането!

Ако растенията редовно изпитват недостиг на вода, няма да цъфтят обилно, а и цветовете ще бъдат по-дребни. Засушените растения се мъчат, не растат и не цъфтят. Това обаче не значи, че обичат да “плуват”. И петунията, и калибрахоето не понасят задържане на вода в саксията, затова трябва добре да се погрижите за дренажа. Преполятите растения загиват за часове.

Съветът,ако се случи да преовлажните почвата, е да извадите растението от саксията без да наранявате корените и да го оставите на добре проветриво място, но не пряко огрявано от слънчевите лъчи. Под него поставете кърпа или друг абсорбиращ материал с цел да поеме излишната вода от почвата.

След като просъхне, го върнете внимателно в саксията и не поливайте, докато не се убедите, че наистина има нужда от това.

За избягване на такива стресови ситуации е хубаво да проверявате всяка саксия по отделно. Това става като пъхнете пръст в почвата на дълбочина до второто кокалче. Ако усещате, че е суха, полейте, докато водата не започне да изтича от дренажните отвори на саксията. Друг вариант е да повдигате саксията. Ако ви се струва лека, поливате, ако е тежка - не поливате.

Засадените директно в градината растения са сравнително по-толерантни от тези в саксии. Поливат се през 3 дни, защото по време на растежа нуждите на растението от вода се променят. Влияние оказват и факторите на околната среда - високите температури през лятото или сухият вятър са предпоставка за по-често поливане - може да се наложи дори два пъти на ден.

Преки слънчеви лъчи са необходими за обилен цъфтеж!

Въпреки това и двата вида понасят леко засенчване в най-горещите часове на деня или шарена сянка. Ако растенията са огрявани само от една страна, те ще растат именно в тази посока. Това налага или завъртане на саксията от време на време, или прищипване на върховете на леторастите. Независимо дали е бордюрна, или каскадна петунията, ако е засенчена прекалено много, ще издължи междувъзлията си и ще стане рехава и слаба. Подрязването на леторастите помага за сгъстяване, но цветето трябва да се премести на по-огрявано място, за да се избегне повторно издължаване. Цъфтежът при засенчени петунии е доста редуциран и незадоволителен. За калибрахоето важи същото.

Гергана Младенова

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X