Напишете дума/думи за търсене

Мариана Аршева: Много е хубаво, когато има някой до теб, който да ти казва, че си най-добрата!

Модната фиеста в Албена е за всички онези, които вярват в себе си и вървят напред!

Мариана Аршева е издател на списание „Мери”, телевизионен продуцент и автор 18 години на най-голямото лайфстайл събитие в България - Модна фиеста Албена. С две висши образования и две магистратури – българска филология и телевизионна журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Автор, сценарист и продуцент на филмите: „Прет-а-порте Париж”(Париж 2000г) и „Прет-а-порте Париж” (Париж 2001г.), „Пако Рабан”, „Валентино”, „Жан Люк Амслер”, „Соня Рикел”, „Ели Сааб”, „Гаспард Юркевич”, „Жозе Кастро”, „Ан Фонтен”, филм за FTV, „Париж - флирт с модата”, излъчени по БНТ. Филм за първата Модна фиеста Албена е излъчен и по световния моден канал FTV Париж.

Мариана Аршева работи успешно за утвърждаването и популяризирането както на познати, така и на нови имена и марки на българския пазар. Модната фиеста се утвърди като трамплин за много телевизионни водещи и модни къщи. Автор е на шлагерни филми за Зравко от дует „Ритон”, Кристина Димитрова, Данчо Караджов, Силвия Кацарова, Васил Петров, Кичка Бодурова, Дичо и др, излъчени по ТВ7, които нямат равни по рейтинг, излъчени в часовия пояс на медията предвиден за развлекателни предавания, както и на филми за почти всички известни имена от българския шоубизнес излъчени по телевизия Евроком. Още като студентка се явява на конкурс за ПР на Нова телевизия и е избрана сред 2000 човека. По-късно Алис Крайчева я кани в предаването „Мода за всички”, а след това започва като автор и главен сценарист в „Моден свят”, отново по БНТ. 2008 година е част от екипа на предаването „В неделя с....”, познато като предаването на Митко Цонев, като е паканена да прави 30 минутна рубрика за българските звезди. Паралелно с това 8 години е автор и водещ на предаването „Цветно” по МСАТ, сега България он ЕР и 18 години „Модна фиеста” по телевизия Евроком. Омъжена за студентската си любов, има двама сина, единият е завършил НАТФИЗ, снима и монтира всички филми на Мариана. По-малкият, иска да стане актьор.

Мариана, ти имаш любим въпрос, който задаваш на почти всички, които интервюираш в твоето списание МЕРИ, а именно, каква искаше да станеш, когато беше ученичка?

Благодаря ти, чудесен въпрос! Ще ти отговоря с удоволствие! Заради тази журналистика почти не съм имала детство. Постоянно учех, имала съм само няколко различни оценки от отличен по време на цялото ми образование от първи до 11 клас. Завърших със златен медал средното си образование. Иначе съм се занимавала с какво ли не. Тренирала съм лека атлетика, бягане на средни образования, откъдето имам доста медали. Имам книжка за спасител, но дано никога през живота ми не ми се налага да използвам тези умения. Когато бях студентка, на международните състезания за студенти в Магдебург, Германия, станах шампионка и взех златен медал по радиозасичане /това е спорт, който включва бягане по пресечена местност с приемник и откриване на точки от морзовата азбука/. Като ученичка печелех всички олимпиади по български език, физика и математика. Ходела съм на балет и спортна гимнастика, както и да не забравя свирих пет години към музикалната школа на акордеон и една на китара. Абе, с две думи всестранно развита личност, но нали тогава ни готвеха за такива! От много малка знаех, че ще уча журналистика. Много обичам да пътувам! Да се срещам с други страни и хора, да черпя от тяхната култура, а после да показвам тези интересни срещи. Още нямах 20 години, а бях посетила почти всички бивши социалистически страни като спортистка, както и Турция и Гърция.

Кои са най-интересните срещи в твоята работа?

Те са много. Валентино, Пако Рабан, Соня Рикел, Жан Люк Амслер, Ирина Парфионова, Жан Люк Франсоа, Шерер, Стефан Ролан, Жозе Кастро, Тару Бери, директорът на френския телевизионен канал Франсоа Тиеле, собственикът на същия Мишел Адам и президентът на прет-а-порте Париж 2000 Жан Пиер Мушо, Ели Сааб, Адриана Скленарикова, Паолу Куелю и др. Най-невероятната среща в моя живот е тази с Валентино. Той ни посрещна все едно се познаваме отдавна. Запозна ни с охраната си, с пресаташето си, дори и със спряганата за негова муза, снахата на цар Симеон- принцеса Росарио. Още преди десет години той предсказа, не по-точно начерта, че 21 век ще бъде подчинен на златото. Не случайно подиумът за ревюто на Валентино беше златен, сцената, дори поканите и преспапките на журналистите бяха покрити със слатен прах. Друга незабравима среща е тази със собственика на ФТВ Майкъл Адамс. Нещо невероятно е тази телевизия. Сядаш на масата и пиеш кафе, а на самата маса се въртят последните ревюта от ФТВ. По стените, по вратите, от огледалата, навсякъде гледат манекенките от дефилетата на ФТВ, които просто се излъчват там. На господин Адамс му пуснах касета, която носех от Модната фиеста в Албена, която правя всяко лято и той остана учуден първо от монтажа на филма, от красотата на Албена и не на последно място от чудесните облекла на българските дизайнери. Ние имаме страхотни таланти, страхотни дизайнери, които конструират невероятни облекла.Трябва им малко повече като реклама,за да излязат на чуждите пазари със собствената си марка, а не да шият в повечето време на ишлеме. За тези, които имат какво да покажат, е създадена Модна фиеста Албена. Фиестата е за тези, които вярват в себе си и вървят напред.

Тази година кога беше?

Всяка година е планирана втората седмица на месец юни. Тази година беше от 6 до 10 юни. Известни модни къщи и дизайнери показаха последните си колекции. В продължение на няколко последователни вечери във вариете театър “Албена” се представиха елегантните облекла, заедно с музикално шоу, а сутрин са ревютата на плажни и спортни костюми, аксесоари на най - атрактивните басейни и пред най-новото бижу на Албена – петзвездния хотел „Парадайс Блу”, както и в най-красивия аквапарк в Европа „Аквамания. Модната фиеста стана запазена марка на Албена и превърна комплекса в лятна столица на модата и красотата. До сега гости на фиестата са били два пъти губернаторът на щата Невада Боб Милър, откривателят на Шарън Стоун – Жан Люк Брюнел, известният италиански дизайнер Салваторе Куаколо и др. Миналата година, световноизвестният дизайнер Жан Люк Амслер, който е и мой приятел, веднага след Париж, показа в Албена последната си колекция. И ако това не е успех! Фиестата е предпочитано място и от едни от най-известните музикални звезди на България като дует „Ритон”, Силвия Кацарова, Кристина Димитрова, Константин, Васил Петров, Теодора, Искрен Пецов, Орлин Горанов, Ивена, Джина Стоева, Ди джей Дамян, Ивайло Колев и др. Тази година открихме пред „Парадайс Блу” с Джеймс Бонд, в ролята на който влезе най-красивия мъж на България Диан Христов. Той до момента е бил Робинзон, Сандокан, Винету и какво ли още не на фиестата, както казва нашият водещ Искрен Пецов. А Искрен е неизменно с нас вече 18 години. Тази година той беше награден от световния козметичен гигант Орифлейм с комплект козметични продукти за цялото лято от последната серия New Age, за най-дългогодишен водещ на фиестата, Кристина Димитрова беше наградена със серията Джордани Голд, защото е вече 11 години модел и лице на фиестата, заедно с Диан Христов.

С друг световен бранд Нестле Айс Крийм, вече за 6-та поредна година правим състезание за възрастни и деца „Познай вкуса на сладоледа”. До сега победители са били Васил Петров, Джина Стоева, Али Алиев – „Мистър Менхънт”, Диан Христов, а тази година стана певицата Соня Немска, която позна всички вкусове на Boss и Magnum. Любим се оказа за нея Boss с парченца шоколад.

Мариана, освен с фиести и списание „Мери”, с какво друго се занимаваш?

Много обичам да правя филми за хора, красиви места и интересни събития. Направила съм уникални познавателни туристически филми за комплекс Албена, Бялата лагуна, за Приморско резорт, за Париж, Уолт Дисни и др. Отначало, екипът беше по-малък, но вече към мен и мъжа ми, се присъединиха и двамата ми сина. В началото, мъжът ми беше този, който снима най-големите имена в световната мода – Валентино, Рабан, Ели Сааб, Соня Рикел. Той всяка сутрин ми повтаря, че с нещата, с които се занимавам, съм най-добрата! Сега има съревнование между него и сина ми. Няма да се изморя да повтарям, че България е най-красивата земя на света и ние трябва да ценим и развиваме това, което ни е дадено от природата. Имала съм възможност да пътувам, но такава красота, няма никъде другаде по света.

Мариана, вземаме това интервю в началото на лятото. Какво ще си пожелаеш?

На мен, на моето семейство и всички мои приятели, пожелавам най-вече здраве и едно щастливо, синьо лято!

X