Напишете дума/думи за търсене

Картите Таро и тяхната магия

Всеки от нас е чувал за популярните карти Таро, с които човек, ако разбира и проучи тяхното значение, би могъл да надникне в бъдещето или в миналото си. Как да си обясним тяхното значение и какво представляват те? Представете си съхранената в традиция памет за символични картини, които ни викат от света отвъд ежедневното. Те напомнят кои сме и кои може да станем. Това е Таро. Със 78-те карти от колодата на Таро може да се гадае, но на колко още други неща са способни картите.

Богатството от образи ги превръща в съвършен инструмент за размисъл върху различни философски, психологически и духовни въпроси, засягащи целта на съществуването ни в света. Кои сме и защо сме тук? Таро е пътека за самопознание и средство, с чиято помощ може да надникнем отвъд видимостта на ежедневието и да различим причиняващите го дълбочинни сили, мотиви и значения.

Произход на Таро

Най-ранната пълна колода Таро идва от ХV в. на ренесансова Италия, но никой не знае кога за пръв път са се появили картите. Възможно е италианската колода да е попила влиянията на многото различни философии и езотерични учения, които процъфтяват по това време в Европа, в това число астрологията, а също и посредством питагорейството, чийто баща Питагор твърдял, че бил посветен в мистериозните учения на Древен Египет.

В миналото народните магьосници често използвали Таро. Има легенда за случай през 1589 г. във Венеция, когато жена на име Анжела била обвинена, че практикува магия и препоръчва Таро на своите клиенти. Макар и прочути в гаданията, древните друиди не използвали Таро в познатите днес форми. Друидите пророкували по полета на птиците и формата на облаците. Тъй като Питагор бил бащата на нумерологията и твърдял, че бил посветен в египетските мистерии, много е възможно, докато изучаваме нумерологичните значения в Таро, да чуваме далечни гласове от миналото – не само гласовете на друидските мъдреци, но и тези на египетските жрици и жреци.

Какъвто и да е произходът им във физическия свят, идеите които са кодирани в образите на Таро, вдъхновявали мислителите през вековете и картите били използвани за проучвания в много различни дисциплини, възникнали независимо от тях. Тук може да споменем астрологията, кабалата и нумерологията. Таро не е просто система, която може да се научи, а ключ към проблематиката на тези дисциплини. Ключ, който разкрива вътрешните отношения между тях и дава достъп до същинските им значения. Така картите на Таро се превърнали в учител, който сочи пътя към другата земя и посвещават в разплитането на мистерии, свързани с живота.

Какво представляват картите Таро и как да работим с тях

Седемдесет и осемте карти на Таро се делят на две групи – петдесет и шестте карти на Малката Аркана и двадесет и двете карти на Голямата Аркана. Много книги за Таро започват с обясненията на Голямата Аркана и после преминават към Малката Аркана. Проблемът при такъв подход е, че образите на Голямата Аркана и съпътстващите ги идеи са толкова мощни, че в повечето случи е трудно да фокусираме вниманието си върху значенията на Малката Аркана. Дори наименованията “голяма” и “малка” подсказват погрешно, че Малките са втори по ред, понеже и значението им е “по-малко”.

Когато работим с Таро, трябва да се отнасяме с колодата и всяка карта поотделно с уважение. Но това уважение не бива да се превръща в помпозно благочестие, както се случва в някои духовни и религиозни движения. Нека отношението ни бъде уравновесено. Когато се освободим от предразсъдъка за това колко важно е нашето его, ще може да усещаме картите и да сме смирени, наслаждавайки се на приключението, което ни предлагат. Ако сте нови в Таро, първо разгледайте картите и поиграйте с тях с ведрост и лекота. Затворете очи и се опитайте да почувствате през пръстите си неуловимите разлики между тях. Сега ги погледнете отново и помислете какви асоциации за миризми, звуци, поезия или музика извикват във вас. Опитайте да ги подредите в различни мотиви като мандала върху пода.

Целта на подобна игра е не само да обогатите преживяването си относно тълкуванията, но и да създадете връзка между себе си и картите. Подобни свободни игри въвличат в действие безсъзнателното и вътрешния Аз.

Успех в начинанието и се насладете на това да надникнете в един нов, мистериозен свят, наречен гадаене с Таро.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X