Напишете дума/думи за търсене

Как една малка стафида може да ни подари страхотен секс

Все повече проучвания показват, че модерният начин на живот намалява сексуалното желание и влошава качеството на половия контакт. Скорошно изследване на университета в Делауеър установи, че двойките, които прекарват много време пред телевизори, компютри и смартфони, правят с 6% по-малко секс от останалите. Анкетирани са близо 4 милиона души от 80 страни и се смята, че категорично е доказано вредното влияние върху сексуалния живот на масовото навлизане на електронни устройства в ежедневието. Ако през 90-те години двойките са правили любов пет пъти седмично, то сега го докарват едва до три.

Направени по-рано проучвания от британски учени сочат същата тенденция. Според Кят Мърсър от Юнивърсити колидж в Лондон

внасянето на

таблети и

смартфони в

спалнята,

използването на туитър и фейсбук, отговарянето на имейли със сигурност разсейва двойките, но има и редица стресиращи фактори, които потискат сексуалното желание. Такива са притесненията за работа и пари например.

Затова сексуални терапевти смятат, че ефективен лек срещу намаленото либидо е добре да се търси не чрез премахване на причините, а чрез тяхното осъзнаване. Ако любовните партньори успеят да се фокусират върху половия акт в свят, пълен с неща, които отвличат вниманието, те имат шанс да получат по-голямо удоволствие от него, казва канадската психоложка Лори Брото. Последните 15 години тя активно се занимава с различни програми, които помагат на жени, преживели сериозни онкологични заболявания или насилие, да възстановят сексуалното си желание. Нейните терапии се основават на медитативни умения, които имат за цел да постигнат чувствена осъзнатост.

Това е състояние, което може да бъде определено като изживяване на момента, без да му се дава някаква оценка. Според Брото голяма част от сексуалните проблеми се дължат на катастрофични мисли. Някои хора се страхуват, че ще се провалят, ако не задоволят своя партньор. Особено жените непрекъснато мислят, че тялото им не изглежда достатъчно добре, и искат светлините в спалнята да бъдат загасени, защото се опасяват, че любовникът им няма да ги хареса.

“Всички тези мисли ги отклоняват от изживяването на сегашния момент. Проучванията показват, че жените много повече от мъжете са някак дистанцирани от това, което в момента се случва с техните тела по време на секс”, обяснява Брото в “Гардиън”. Нейни изследвания показват, че дамите могат да изпитват сексуална възбуда, която води до увеличен наплив на кръв във вагината, но много рядко това се регистрира от мозъка.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X