Напишете дума/думи за търсене

Как една малка стафида може да ни подари страхотен секс

ЛОРИ БРОТО
ЛОРИ БРОТО
“Дори когато има силна психологическа реакция, няма осъзнаване на това, което се случва. А здравословната сексуална реакция изисква взаимодействие на мозъка с тялото. Така че, когато мисълта витае, се прекъсва тази жизненоважна обратна връзка”, обяснява Брото. Подобно нещо се наблюдава и при някои мъже, но като цяло

координацията

между възбуда

и мисъл

при тях е много по-голяма.

По-рано тази година Лори Брото издаде книга, в която споделя някои от упражненията за чувствена осъзнатост, довели до положителна промяна при нейни пациенти. Сред тях е съсредоточаване върху стафида. Първо започваш да я наблюдаваш, като изследваш нейните форма, размер, мирис, грапавини. След това я докосваш с устни, като се концентрираш върху очакването да я погълнеш. Задържаш в това положение, докато усетиш слюнката в устата си, и едва тогава я захапваш, като максимално се наслаждаваш на вкуса. По думите на Брото това е ефективен начин пациентите ѝ да се научат да се съсредоточават върху своите усещания.

Едно от любимите ѝ упражнения е сканиране на тялото. То включва затваряне на очите и мисловно съсредоточаване върху различни негови части, без да се опитваме да го променяме.

“Ако хората наистина могат да започнат да правят това редовно, те ще подсилят така наречения “мускул на осъзнаването” и по принцип ще станат по-концентрирани в нещата, които изпитват. След това ще пренесат тази осъзнатост и в областта на своята сексуалност”, обяснява Брото. Според нея тялото може да се пренастрои с подобни 30- минутни сеанси в продължение на 8 седмици, като се започне с упражнения от по 10 минути.

Подобни подходи са били използвани още през 50-те години от прочутите американци Уилям Мастърс и Вирджиния Джонсън, които се смятат за доайени в сексуалните изследвания. Те са използвали техниката “Чувствен фокус”, за да проучват по-скоро физическите емоции по време на секс, а не толкова постигането на оргазъм. Днешните им последователи обаче смятат, че този подход може

да помогне на мъже

с предварителна

еякулация

или на жени с ниско сексуално желание или липса на оргазъм. Британският сексуален терапевт Кейт Моел казва, че подходът на чувствената осъзнатост помага на хората да се съсредоточат върху своите изживявания, да изследват усещанията си и да са в съзвучие с тялото си. Тя препоръчва следното просто упражнение – когато вземаш душ, да се вслушваш в звука на водата, да откриваш нейния вкус, да изследваш допира ѝ върху своето тяло. Според Моел хората могат да подобрят секса и с осъзнаване на това колко добре се чувства партньорът, колко добре мирише тялото му или колко е приятен гласът му. Освен това, когато усетиш, че напират мисли, които те разсейват, най-важното е да не се обвиняваш, а просто да ги пренебрегнеш.

“Основното е да се фокусираш върху случващото се с теб в момента и да изолираш всички външни фактори. Ако партньорът те докосне, трябва да се съсредоточиш точно върху това. Понякога хората могат доста да се разсейват по време на секс, така че чувственото осъзнаване помага да се върнат в телата си и да разберат напълно какво се случва с тях в дадения момент”, обяснява Аманда Мейджър от организацията “Рилейт”, която помага на двойки да запазят отношенията си.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X