Напишете дума/думи за търсене

Вдъхновяващата история на Анета Савова - бивш банкер, днес ментор на успешни жени

Основава академия „Успешни жени“, чиято цел е да помага на жените да откриват истинските си приоритети и да постигат най-доброто за себе си, фотостудио Kerstin Claudia
Основава академия „Успешни жени“, чиято цел е да помага на жените да откриват истинските си приоритети и да постигат най-доброто за себе си, фотостудио Kerstin Claudia
Доколко диагнозата засили тези процеси при теб?

Не ги засили, беше просто финал на всичко, до което бях стигнала. Когато отказваш да приемеш неща, които са очевидни, когато ги отлагаш във времето или се съмняваш в тях, в някакъв момент те ще намерят начин да се завъртят отново, за да те застигнат. Едно застрашително състояние е доста отрезвително и ти дава шанса бързо да разбереш какво е сила и мобилизация. В една секунда разбираш какви са ти приоритетите. Друго, до което подобни тежки кризи водят, е способността да гледаш на живота много по-леко. Няма вариант да се чувстваш съсипана заради това, че бюджетът е бил отхвърлен за трети път от борда. Никакъв шанс. Ставаш флуидна, усмихваш се на живота и говориш с непознати сякаш са ти приятели. Чувстваш се много по-центрирана и спокойна. Ето какво може да направи кризата с теб! Разбира се, това не е рецепта за постигане успех. Това е начин да опознаеш по-добре себе си и да създадеш по-добър и по-смислен живот, в който имаш принос за другите.

Имаш десетки последователи и жени, които признават, че са вдъхновени от теб, от твоята история и от твоя начин на мислене. Как усещаш влиянието си върху тях?

Ние сме много зависими от социалните мрежи и вярваме, че броят последователи и броят лайкове показват до каква степен ние сме възприемани добре или нетолкова добре от аудиторията. Вярно е, но най-ценният контакт с хората и в случая с дамите, които следват „Успешни жени“, е личният контакт. Дали защото съм от това поколение, което вярва в бизнессрещите лице в лице, но винаги, когато сме имали индивидуални срещи и консултации, събития, които са наживо, винаги в тези моменти и контактът, и вдъхновението, и посланието са по-осезаеми. Затова всяка година провеждам събитието Women.Speak.Live., което е от типа женски конферентни формати. С малки изключения до миналата година липсваше такъв формат в България, а има място за надграждане и създаване на среда за жените, където може да се говори за бизнес, за контакти, за интересни проекти без да страним от женствеността си, но и без тя да е основна тема. Жените сме многолики същества, имаме различно амплоа, което заслужава да се интегрира в неговата цялост без извинения.

Какво ти предстои?

Есента винаги е натоварен в бизнес план сезон, така е и за "Успешни жени". Всяка година през ноември организираме женската лидерска конференция Women. Speak. Live. Тази година тя ще се проведе на 10 ноември. Повече за събитието може да се види на страницата https://event.uspeshni-jeni.com. Това е събитие, в което си дават среща едни от водещите гласове на жените-лидери в света на бизнеса, предприемачеството, културата и политиката в България. То представя актуални теми от ежедневието на модерната, делова и амбициозна жена и включва интересни панелни дискусии, интервюта и индивидуални истории.

Предстои и излизане на втората ми книга: "Жената, която създадох: Личният път на женското лидерство". Тази книга преплита личния ми опит като професионалист, уроците, които като жена съм научила в света на бизнеса и същевременно послание, отправено към деловите жени за това как да се позиционират с влияние, запазвайки своята автентичност и налагайки лидерското си присъствие в ежедневния бизнес диалог.

Кои са жените, които вдъхновяват теб?

Освен жените, които са видели дъното, мое вдъхновение са и старите жени. Винаги когато срещна такава, я питам как се доживява нейната възраст. А те винаги ми отговарят: „Без нерви, бабе“. Това е мъдрост, която е добре да има кой да ти я каже, когато си на 30-40 и да я чуеш и после да я усвоиш. Очаровам се от тези възрастни баби, които са поживяли и видяли много, и тайно ги снимам по улицата. Помага ми да си кажа „Ето, искам като нея!“.

Това ли би бил твоят успех?

Да. Вярвам, че с живота, който съм имала досега и ще имам, живот и здраве, занапред, бих била една много вдъхновяваща бабка на 80.

Анета е уверена, че успехът не е в банковата сметка, нито в йерархичните върхове, а вътре в себе си – там, където жената е центрирана и удовлетворена
Анета е уверена, че успехът не е в банковата сметка, нито в йерархичните върхове, а вътре в себе си – там, където жената е центрирана и удовлетворена

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X