Напишете дума/думи за търсене

В кухнята на Божана Кацарова: Не робувайте на рецепти!

ПАТЕШКИ БУТЧЕТА, ОБВИТИ С КАДАИФ, ЗЕМНА ЯБЪЛКА И МОРКОВИ

Необходими продукти:

4 патешки бутчета

4 рола кадаиф

4 моркова

2 лилави моркова

300 г земна ябълка

1 круша

3 стръка мащерка

150 мл. прясно мляко

50 г масло

1 с.л. горчица

40 г гъша мас

1 връзка магданоз

зехтин

трюфелово олио

сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

1. Сложете патешките бутчета да се сварят в тенджера под налягане за 40 мин.

2. Извадете ги и ги оставете да изстинат за 20 минути. След това отделете кокалите на бутчетата от месото.

3. За пържените моркови сложете в тиган мазнина, нарязаните на кръгчета два вида моркови и 3-4 капки трюфелово олио. Овкусете със сол и черен пипер. Запържете до златисто. Щом морковите омекнат, добавете горчица и разбъркайте.

4. Почистете половината количество земна ябълка с помощта на малка четка и ги измийте. Нарежете ги на различни парчета и ги сложете в тавичка. Поръсете с балсамов оцет, сол и захар и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 20 мин.

5. Останалото количество земна ябълка сложете в малка касерола на котлона с 150 мл. мляко и 30 г масло да заври. Варете докато всички парчета омекнат и могат лесно да се намачкат с вилица.

6. В тиган запържете нарязани на ситно лук шалот, праз и круша. Добавете 100 милилитра бяло вино и 2 щипки кафява захар. Овкусете със сол, черен пипер и мащерка и оставете алкохола да се изпари. Добавете 200 милилитра пилешки бульон. Накрая налейте на тънка струйка 150 мл. течна сметана и добавете 20 г масло. Щом маслото се разтопи, залейте предварително подредения в тавичка кадаиф с готовата смес и го оставете настрани, за да омекне напълно.

7. Намажете дъното на силно нагорещен грил-тиган с гъша мас и поставете патешките бутчета с кожата надолу, пържете ги две по две. Поръсете с прясно смлян черен пипер и поставете 5-10 г масло в месото. Гответе по 2-3 минути от всяка страна, до златисто.

8. Подредете всички компоненти на рецептата за патешки бутчета в чиния за сервиране.

СИРЕНКИ И ПЕЧЕНИ МАРИНОВАНИ КАМБИ

Необходими продукти:

1 ч.ч. прясно мляко

1 пакетче суха мая

70 мл патешка мас

1 яйце

1 кг брашно

щипка сол

щипка захар

За плънката:

150 г сирене

1 яйце

щипка сол

За камбите:

4 камби

1 с.л. олио

1 с.л оцет

1 ч.л. захар

1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

1. Затоплете млякото. Поръсете сухата мая върху него, добавете и щипка захар. Разбъркайте и оставете за няколко минути, за да се активира маята.

2. В дълбока купа сипете брашното, добавете щипка сол и оформете кладенче. Добавете патешката мас, яйцето и млякото с маята. Омесете добре до получаването на еластично тесто.

3. В друга купа намачкайте сиренето и добавете яйцето, и щипка сол. Разбъркайте.

4. Откъснете една част от тестото и го разточете с помощта на точилка. С помощта на чаша изрежете кръгчета. По средата на всяко кръгче сложете от плънката и прихлупете. С помощта на вилица притиснете краищата на сиренката. Подредете сиренките в тава и намажете краищата им с мазнина. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса за 20 минути.

5. Почистете камбите от семките, като натиснете с пръст дръжката навътре. Подредете камбите в тавичка с отвора нагоре. Поръсете ги с по малко сол, захар, оцет и олио. Печете 30-40 минути в предварително загрята фурна на 190 градуса. Готовите камби можете да консумирате директно или да наредите в буркан и да ги съхранявате в хладилник.

6. Поднесете пухкавите сиренки с печени мариновани камби. Камбите са чудесна гарнитура и към ястия с месо.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X