Напишете дума/думи за търсене

В кухнята на Божана Кацарова: Не робувайте на рецепти!

МИШ-МАШ

Необходими продукти:

8 яйца размер М

3 главички арпаджик

2 глави червен лук

4 червени печени чушки

2 малки глави лук

1 среден домат

200 г чери домати – жълти и червени

200 г саламурено сирене

сол и черен пипер на вкус

1 ч.л. червен пипер

щипка кафява захар

20 г масло

1 ч.л. зехтин с босилек

олио

половин връзка магданоз

няколко стръка див лук

За муса от жълтъци:

6 жълтъка

1 с.л. бульон или вода

20 г масло

сол и черен пипер на вкус

За млечния мус:

100 г извара

100 г крема сирене

100 г кисело мляко /10% масленост/

За декорация:

2 сварени пъдпъдъчи яйца

4 пъдпъдъчи яйца

бучка масло

? ч.л. куркума

саламурено сирене

Начин на приготвяне:

1. Разрежете двете глави червен лук на половинки без да ги белите. Втрийте във всяка половинка лук щипка сол. Загрейте 1-2 с.л. олио в тиган и поставете половинките лук с вътрешността надолу. Добавете и 3 арпаджика, небелени и разрязани на две. Поставете капак и гответе докато лука придобие златист цвят.

2. В тавичка, постлана с хартия за печене, разстелете на един слой 100 г натрошено сирене. Поръсете го с малко зехтин с босилек и овкусете с прясно смлян черен пипер. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 10 минути.

3. За миш-маша с печени чушки загрейте 1-2 с.л. олио в тиган и запържете нарязания на ситно лук. Добавете нарязаните на ленти печени чушки и запържете и тях. Добавете малка бучка масло и предварително разбитите яйца и разбъркайте внимателно докато те се сготвят. Дръпнете от огъня и добавете около 100 г натрошено сирене и ситно нарязан магданоз. Овкусете със сол, черен и червен пипер. Разбъркайте.

4. Извадете запечения лук от тигана. В същата мазнина запържете нарязания на ситно домат и разрязаните на половинки чери домати. Добавете щипка червен пипер, щипка кафява захар и няколко капки зехтин с босилек.

5. За муса от жълтъци сложете жълтъците в студена тенджерка на слаб огън. Добавете бульон или вода и започнете да бъркате енергично с помощта на тел, до получаването на еднородна емулсия. Това ще отнеме около 5 минути. Добавете маслото, дръпнете от огъня и продължете да разбърквате до получаването на гладка смес. Овкусете със сол и черен пипер.

6. В тиган загрейте малко олио и поръсете куркума. Чукнете пъдпъдъчите яйца в тигана и ги изпържете на очи. Запечете до златисто и няколко кубчета сирене за декорация.

7. Отделете слоевете печен червен лук, за да получите купички. В единия край на чиния сипете малко от млечния мус и върху него поставете купичка от лук. На дъното и сипете от запържените домати, а върху тях миш-маш. Отгоре подредете парчета печено сирене. Отстрани сипете от муса от жълтъци и топка млечен мус. Гарнирайте с кубче запечено сирене, предварително оваляно в нарязан на ситно див лук, пържено пъдпъдъче яйце, половинка сварено пъдпъдъче яйце и печен арпаджик.

КРЕМ-КАРАМЕЛ

За крема:

200 мл прясно мляко

100 мл течна сметана

2 яйца

50 г захар

щипка канела

индийско орехче

За карамеления сос:

100 г захар

30 мл вода

щипка сол

10 г масло

За пясъка:

500 г брашно

200 г студено масло

щипка канела

2 щипки кафява захар

150 г мед

За сферата:

4 с.л. изомалт

За декорация:

маслени какаови бисквити

домашно сладко

сезонни плодове

ядливи цветя

Начин на приготвяне:

1. За крема сипете в купа яйцата, жълтъците, прясното мляко и сметаната и захарта. Разбийте продуктите леко. Настържете кората на индийското орехче и добавете щипка канела. Разбъркайте.

2. Разпределете сместа в метални формички, като пълните 2/3 от обема им. Поставете формичките в дълбока тава и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 30 минути.

3. За пясъка постелете тавичка с хартия за печене. В тавичката сипете брашното, канелата и кафявата захар и разбъркайте с ръка. Добавете нарязаното на кубчета студено масло. Смесете всички продукти с ръце като ги претривате през пръсти, за да се образуват трохи. Добавете меда и разбъркайте. Разпределете трохите на един слой и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 25 минути.

4. За карамеления сос сипете захарта и водата в тиган. Щом захарта започне да се карамелизира, добавете щипка сол и масло. Разклатете леко тигана, за да се разтопи маслото и оставете настрани.

5. За сферата сипете изомалта в тиган и изчакайте 1-2 минути докато той се разтопи. Поставете си гумени ръкавици. Пресипете разтопения изомалт върху силиконова подложка, като си помагате със силиконова шпатула. Започнете да разточвате изомалта с помощта на подложката, като сгъвате ту единия, ту другия и край. Щом изомалтът стане като пластелин, оформете топче от него и в малко джобче напъхайте накрайника на помпичка. Поставете изомалта в едната си ръка, а с другата помпайте много внимателно. Щом размерът на сферата достигне желания размер, много внимателно я отлепете от ръката си и я поставете на хладно да изстине.

6. Намажете предната част на изстиналата сфера с тънък слой мед и върху него подредете листенца от ядливи цветя и мента. В единия край на правоъгълна чиния сипете от карамеления сос и върху него поставете сферата. В сферата сложете натрошени какаови бисквити. От извадения от формичките крем-карамел изрежете малки кръгчета с помощта на ринг. Поставете крем-карамела в сферата, върху натрошените бисквити. Пред сферата поръсете от масления пясък и гарнирайте с домашно сладко по избор и парченца пресни сезонни плодове.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X