Напишете дума/думи за търсене

На жените им писна да са красиви

Много са популярни операциите на долна челюст, за да се променят прекалено кръглите лица, или пък премахване на извивката на веждите чрез трансплантация на нови. Широко рекламирани са и процедурите за

издуване на плоски

чела, с които

девойките ставали

по-секси,

както и за намаляване обиколката на талията, ханша и краката, за да се отговори на азиатския идеал за стройна фигура.

“Може би за западния човек е много трудно да си представи това, но тук никой не обсъжда уместността на пластичната хирургия. Ако си си направил операция и изглеждаш добре, всички ще те поздравят, без да се притесняват. Колегите или съучениците ще ти се радват така, както в западния свят правят комплимент за нова прическа или хубава дреха. Ще ти кажат: Отлична операция, много ти подхожда. Семейството ще отпразнува това събитие, сякаш си приет в престижен университет”, разказва пред Би Би Си китайската студентка Чен Тиан Де, която следва в Южна Корея. По думите на нейна колежка да изглеждаш добре, е вид обществен договор и на много чужденци им се налага да започнат да се гримират и разкрасяват, ако искат да бъдат приети добре в страната.

Освен това до пластична хирургия не се прибягва само защото искаш да си красив, а и за да увеличиш шансовете си за намиране на по-добра работа, тъй като много

работодатели държат

на външния вид

почти колкото на

образованието

и опита. Затова много родители подаряват на децата си за рождения ден или за завършване на университета разкрасяваща операция. Клиниките пък често правят промоции за групови посещения от ученици и студенти.

В Южна Корея има над 400 центъра за пластична хирургия, в които идват и пациенти от Китай, САЩ, Австралия, Япония и Русия. Заедно с индустрията за гримове те правят милиарди долари оборот всяка година и трудно ще отстъпят пред дамските бунтове. Според психолози обаче протестите вероятно ще се разрастват, тъй като жените виждат, че има и друга алтернатива на поведение. Мнозина ги свързват с кампанията #MeToo и твърдят, че след старта ѝ по улиците на Сеул се виждат все повече жени без грим. Заради движението “Без корсет” властите в града са обещали да премахнат рекламите за пластична хирургия от метрото, но това щяло да стане едва след 2022 г., тъй като дотогава имали сключени дългосрочни договори.

У нас на разкрасителните процедури все още се гледа като на безобидна тенденция и няма ограничения в рекламирането им. По думите на дерматолога Анелия Здравкова естетичната медицина бурно се развива през последните години и дори непълнолетни вече искат да си направят нови устни. Те най-често идват със снимки на звезди и посочват коя част от тялото съвсем същата искат да имат, обяснява тя пред “България он ер”. Има обаче и друга крайност - твърде зрели хора очакват да постигнат високи резултати.

Основният мотив на търсещите разкрасителни процедури е, че промяната ще подобри тяхното самочувствие. Понякога обаче това се превръща в болестно състояние и заразителен модел за подражание. В България все още са модерни големите гърди, устни и скули, докато световната тенденция е пластичната хирургия да се връща към естествената красота. Наблюдава се и нова вълна – да се оперираш, за да изглеждаш като своя филтрирана версия от социалните мрежи. Причината са възможности, които дават снапчат и инстаграм например да си промениш външния вид на снимките, като изгладиш кожата, измениш формата на лицето, очите и устните.

Кои звезди се загрозиха с пластични операции

Въпреки многото пари, които харчат, редица холивудски звезди станаха толкова грозни, че вече почти не приличат на себе си. Последно в тази клопка се хвана Мег Райън. След като дълго отсъстваше от сцената, оправдавайки се със страх как Холивуд може да бъде жесток към актрисите над определена възраст, тя се завърна напълно променена, което шокира мнозина.

“Тя вече не изглежда като Мег Райън, която познаваме и в която бяхме влюбени”, чистосърдечно призна режисьорът Джеймс Манголд.

Колежката ѝ Рене Зелуегър, която помним с прекрасната игра на пухкавата героиня в “Дневниците на Бриджит Джоунс”, също бързо заприлича на съсухрена лелка. И причината не се крие в многократните напълнявания и отслабвания, а в редица пластични операции. Тя се оправдава, че просто е остаряла, но за повечето от близките ѝ е ясно, че тя прекалява с разкрасителните процедури.

От красавеца Мики Рурк, по когоо всички дами въздишаха след участието му в “Девет седмици и половина”, също не е останало нищо. Той твърди, че се е подложил на множество пластични операции заради счупен нос и скула по време на бокс. Тъй като тялото му не понесло първите поправки, се наложили нови и нови.

Друг ярък пример е дамата от хайлайфа на Ню Йорк Джоселин Уайлдщайн, известна повече като “жената котка” заради нескопосаните пластични операции, които е преживяла. Твърди се, че е похарчила повече от 4 млн. долара за тях след 1997 г., но видът й продължава да е ужасяващ.

Същата трансформация се наблюдава и при Донатела Версаче. Шефката на компанията Версаче се подлага на всевъзможни разкрасителни процедури след 1990 г., от които вече изглужда стряскащо.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X