Напишете дума/думи за търсене

Историята на Десислава Алексиева - прагматичният романтик с пет деца

Има пет деца и нито една детегледачка или помощница в домакинството.
Има пет деца и нито една детегледачка или помощница в домакинството.
Помниш ли какви бяха амбициите и мечтите ти, преди да навлезеш в света на възрастните?

Да, мечтаех за академична кариера. Моят интерес към образованието е изключително дълготраен. От много малка имах в себе си метамислене за начина, по който се комуникира с децата. Но тогава отидох уж за кратко в голямата компания и така се заседях там 21 години.

Ти всъщност си осъществила донякъде мечтата си за академична кариера. Просто твоята институция е различна – тя е тук, в този център, където провеждаш образователните срещи с деца и родители. На какво искате да научите майките и татковците?

Искаме да им дадем модел на общуване родител-дете-книга. Искаме да говорим с тях за основите на неща като кърмене, захранване, привързано родителство. Чрез забавлението научаваме родителя как да вземе максимума от една книга, как да развива в детето си когнитивни, сензорни и моторни умения. Основното при нас е играта. Децата учат чрез подражание и повторение. Ние се стараем всяко занимание да е надграждащо предишното. Нашата дългосрочна амбиция е да направим това място център за изграждане на родителски капацитет. Като започнем пренатално, минем през целия процес на раждане, отглеждане на детето... За някои хора перспективата на родителството им свършва към момента на раждането, а всъщност перспективата на родителството трябва да е в отглеждането. И това е процес, който продължава поне 20 години. В родителството не можем да очакваме бързи резултати - нещата, които правим, понякога дават резултат след 20 години

Важно е да се подходи към родителството с подготовка

Повечето хора не знаят какво ги чака. Те не знаят за важни потребности на детето като потребността от близост, от ласка, от гушкане. Тук все още битува представата „Не го гушкай, че ще се разглези!“ И най-големият проблем – различните типове информации, които родителите получават – храни го под час, не го храни под час, кърми го, не го кърми и т.н. В този свят на противоречиви информации е много важно родителите да получат знание, което се базира на съвременни изследвания и стандарти за най-добра грижа.

Освен всичко друго, с което си се заела, ти си и доброволен консултант по кърмене към национална асоциация „Подкрепа за кърмене“. Защо го правиш?

Всъщност най-истинските неща в живота ние получаваме безплатно. Доброволец съм, защото смятам, че трябва да се връща на обществото. Доброволчеството навсякъде е изключително добре развито. То е скъпо удоволствие – ние си плащаме, за да бъдем доброволци, инвестираме от личното си време, от времето със семействата си. Но всички ние имаме нужда да правим положителна промяна. А за мен е изключително удовлетворяващо да мога да подкрепя една жена в такъв момент, когато на нея й липсва информация и е силно уязвима.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X