Напишете дума/думи за търсене

Кои са важните неща за стабилна връзка

Уловен момент на нежност между Мишел и Барак Обама по време на първия му президентски мандат.
Уловен момент на нежност между Мишел и Барак Обама по време на първия му президентски мандат.
При сходство по отношение на доброжелателност се наблюдава положителен ефект. Според психолозите това не е изненадващо, защото способността на партньорите да се доверяват и симпатизират означава, че те чувстват опора един в друг, което е много важно за щастливите отношения. Същата е тенденцията и при фактор отвореност към опит, което учените обясняват с факта, че тази черта е свързана с мирогледа на човек и политическите му предпочитания.

Ако партньорите демонстрират еднакво ниво на разбиране, то ще има по-малко конфликти между възгледи и действия, което допринася за по-голяма удовлетвореност от отношенията.

До същия извод са стигнали и учени от Института по социални науки на Германия, съобщава Би Би Си. Те са интервюирали и наблюдавали в продължение на 5 години 5000 немски двойки. При тях също водещ фактор за стабилност на отношенията се е оказало сходство във възгледите. Проучване на Варшавския университет пък показва, че жените се чувстват по-щастливи, когато имат един и същ модел на ежедневна дейност със своите партньори. Обичат да правят секс по едно и също време, политическите им разбирания съвпадат, както и тези за независимост и свобода.

Правила за здрав брак

Известният британски бракоразводен адвокат Джорджина Хамблин смята, че едно от основните правила за здрава връзка е партньорите да се занимават независимо с неща, които им доставят удоволствие. Това може да е хоби или друг вид преследване на мечта, но в никакъв случай не трябва да се поставят в положение половинката им да задоволява всички техни поребности.

l Към дамите тя има съвет да си избират мъж, който би подкрепял професионалните им амбиции, тъй като в нейната практика се е натъквала на много съпрузи, които не могат да приемат успешната кариера на своите жени. По думите ѝ обратното също е вярно, макар и по-рядко, и затова най-добре е партньорите открито да говорят още в началото на връзката си как виждат развитието на хармонични отношения помежду си в контекста на своите служебни ангажименти.

l “Много е важно постоянно да се помни, че никой в семейството не трябва да се чувства незначителен. Дори да сте сигурни, че работата ви е многократно по-важна от тази на вашата половинка, това не означава, че проблемите и притесненията ви са по-важни”, посочва Хамблин.

l Според нея партньорите трябва да обсъждат нещата, които са им неприятни или ги дразнят, докато още се обичат. Самата тя, когато се ядоса на своя съпруг, винаги си повтаря поговорката “Поправи покрива, докато е още слънчево”, за да подреди мислите си. Много от клиентките ѝ обаче не го правят и например решават да подминат изневери на своите съпрузи само защото са обещали, че това повече няма да се случи. След това се сблъскват с много по-големи трудности при развод, когато любовницата например е забременяла. Затова адвокатката съветва причините за подобни грешки да се обсъждат навреме и наученото от тези разговори да не се използва като оръжие в бъдещи спорове.

l “Лесно е да унищожиш всичко, когато емоциите се разпадат, но тези, които се опитват да постигнат високи стандарти, са щастливи”, смята Джорджина Хамблин. По думите ѝ много често хората стигат до тежки разводи, водени единствено от гняв към партньора. Затова е по-добре първо да отделят време и пари за психотерапия, вместо да плащат високи хонорари на бракоразводни адвокати с единствената идея да унизят своя съпруг или съпруга.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X