Напишете дума/думи за търсене

Какво се случва в тялото, когато откажем захарта

На първо място, излючването на захар от менюто не означава радикално скъсване с всичко сладко. Става дума за разумна консумация на сладки продукти. Според препоръките на Световната здравна организация, захарта трябва да е около 5% от общата сума калории, приемани дневно от възрастния човек. За да я спазим, е достатъчно да спрем да добавяме захар в кафето и чая си, да не консумираме сладки газирани напитки и да ограничим количеството на сладкарските изделия. Какво ще се случи с вас, ако го направите?

1. Ще станете по-здрави и енергични. Много хора са наясно, че захарта е източник на глюкоза, необходима на тялото, за да възстанови енергията си. При ниско ниво на кръвната захар се чувстваме уморени и тъжни, в някои случаи дори може да се стигне до загуба на съзнание. Но не по-малко опасно е високото ниво на кръвната захар (което се наблюдава реално при всички фенове на сладкото) - тъй като може да предизвика сериозни нарушения в обмяната на веществата.

2. Теглото ви ще се стабилизира. След като органичите консумацията на захар, ще започнете да сваляте килограми. И причината не е само в това, че захарта сама по себе си е източник на калории. Просто захарта влиза в състава на много висококалорични ястия - печива, сладкарски изделия, бързи закуски, млечни десерти и т.н. Ако ограничите консумацията им, бързо и лесно ще се избавите от излишните килограми.

3. Стомахът ви ще работи нормално. Докато мозъкът ни получава наслада от поредния сладкиш, стомашно-чревният тракт страда, тъй като се затруднява дейността на стомашните ензими, червата и панкреаса. Ако замените захарта с продукти с повишено съдържание на фибри, ще установите, че стомахът ви се чувства и работи отлично.

4. Ще изчезне постоянното желание за нещо сладко. Механизът на функциониране на захарната зависимост с нищо не се отличава от наркотичната. Когато хапнем бонбон, мозъкът ни получава удоволствие - и, разбира се, настоява за още. Добрата новина е, че този порочен кръг може да бъде прекъснат. Когато намалите захарта, ще установите, че все по-рядко ви се дояжда нещо сладко, а съвсем скоро ще гледата с почуда хората около вас, които поглъщат огромно количество сладкиши.

5. Ще разберете какъв е истинският вкус на продуктите. Внимателно подбирате изискан и скъп сорт чай, след което изсипвате в чашата няколко лъжички захар? Смятате се вксперт по кафето, но не можете да го пиете без да го подсладите? Ако отговорът е положителен, за съжаление нищо не знаете за вкуса на тези прекрасни напитки. Ако само две седмици успеете да не им добавяте захар, ще се дивите на себе си защо сте разваляли вкуса им толкова дълго време.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X