Напишете дума/думи за търсене

Тайните на перфектното тесто за пай (+рецепта)

Паят е великолепна храна, която е подходяща за всяко време на деня и за всеки повод. Съществуват и солени пайове, но за тях ще пишем друг път. Днес във фокуса на кулинарното ни внимание са сладките – ябълков, тиквен, черешов, орехов и т.н. Тези елегантни печива са любим семеен десерт, но могат да бъдат поднесени и като финал на класическа галавечеря. Ако усвоите тайните на перфектното тесто за пай, ще можете да експериментирате с пълнежа, както и с големината. Малките пайове всъщност се наричат тарталети и са впечатляващо бижу на всяка трапеза.

Класическите рецепти за тесто за пай са с твърда готварска мазнина – най-често масло и по-рядко мас, а понякога и с комбинация от двете. Маслото е задължително, ако ще правите сладкиш, но ако паят ви е солен, ароматът на мас ще се впише идеално в рецептата. Брашното, с което се работи, е обикновено брашно или тип 800. То се пресява през фино сито заедно със солта, за да се вкара повече въздух в тестото и то да стане по-хрупкаво и по-леко.

Най-вероятно сте чували, че задължително се работи със студено масло, но напоследък дузина кулинари твърдят, че получават не по-лоши резултати и с омекнало масло. Опитайте и по двата начина – със студени, твърди бучки масло, които да стриете с пръсти заедно с брашното бързо, докато се образуват слепващи се трохи. И с меко масло – също с бързи движения до подобен резултат.

NB Най-важното за това тесто е да не се меси твърде дълго, защото това ще го направи жилаво, а не ронливо.

След като замесите тестото за пай, го оставете в хладилника да стегне. Може да го оставите в хладилника и за няколко дена, стига да е увито във фолио.

Когато разточвате тестото за пай, правете го върху набрашнена повърхност. Може да си купите и от специалните постелки за разточване на тесто, които са с незалепващо покритие и често дори са разчертани с различни размери. Ще ви послужат за всякакъв тип тесто, сгъват се на тънко руло и се съхраняват и поддържат изключително лесно.

Не добавяйте прекалено голямо количество брашно при разточването, за да остане паят лек и ронлив. Един добър трик е да го разточвате между два листа пергаментова хартия – така изобщо няма да ви се наложи да ползвате брашно за целта.

Когато преместите тестото във формата за пай, го оставете да се отпусне и тогава с внимателни движения на ръцете го „настанете“ из цялата форма. Ако го разтеглите набързо, има вероятност да се свие при печенето.

Използвайте специални форми за пай – тяхната форма е подходяща за правилното и лесно разпределение на тестото и обикновено са от такъв материал, който помага на тестото да остане ронливо, а не влажно.

Поради високото съдържание на масло обикновено не се налага да намазнявате тавичката. Фурната ви трябва да е предварително загрята.

Класическа рецепта за тесто за пай

250 г брашно

? ч. л. сол

125 г краве масло

2-3 с.л. захар

1 разбито яйце

1–2 с. л. вода

Ако не ползвате яйце, водата трябва да е 6-8 с.л.

ванилия по желание

Алтернатива с меко масло

270 г брашно

120 г меко масло

70 г пудра захар

1 разбито яйце

ванилия по желание

Пресейте два пъти през фино сито брашното и солта, добавете захарта и с бързи движения на пръстите стрийте бучките масло. Трябва да получите трохи. Започнете да добавяте водата (или яйцето и водата) и прехвърлете тестото на плота. Омесете го набързо и го направете на топка. Приберете го във фолио в хладилника поне за 30 минути.

Пълнежът най-често е от плодове, захар и нишесте. Пай може да се направи с една или с две кори, като втората се използва за „капаче“, а декорациите са многобройни. Въпрос на време и въображение.

Плънка за пай

4-5 праскови

170 г захар

30 г царевично нишесте

1/2 чаена лъжица канела

щипка смлян карамфил

Плодовете се нарязват на парчета и се смесват с останалите продукти добре. Когато тестото за пая е разточено в тавата, се изсипва плънката. Отгоре може да сложите на малки кубчета още 2-3 с.л. масло. Ако ви е останало малко тесто, направете си украса с него – например решетка върху плънката или пък го изрежете с формички и наредете фигурки отгоре. Намажете с жълтък и захар и изпечете пая на 200°C за 20 минути, а след това намалете фурната на 180°C и допечете десерта за още 30 минути.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X